NL FR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Markeren en coderen met laser: een slimme keuze voor een duurzame toekomst

Markeren en coderen met laser: een slimme keuze voor een duurzame toekomst

De productiebedrijven van vandaag staan voor een massa uitdagingen. De goed gerapporteerde lijst met problemen omvat het maximaliseren van de productiviteit, stijgende grondstofkosten, uit de pan rijzende energieprijzen en verstoringen van de toeleveringsketens. En dan is er ook nog de toegenomen vraag, van zowel consumenten als regelgevers, naar duurzamere productverpakkingen. Hoewel sommige dingen buiten onze controle lijken, houdt de technologie op het gebied van de ondersteuning van duurzaamheidsdoelen gelijke tred met de behoefte. Als… je weet waar je moet zoeken.

Evoluerende substraten

De focus op het verkleinen van de CO2-voetafdruk van verpakkingen zorgt natuurlijk voor een overgang naar meer recycleerbare substraten, waaronder monomateriaalfolies en composteerbare verpakkingen. Zo wil Coca Cola tegen 2025 wereldwijd 100% van zijn verpakkingen recycleerbaar maken en tegen 2030 minstens 50% gerecycleerd materiaal in zijn verpakkingen gebruiken.

Om deze sectorbrede en regelgevingsdoelstellingen na te streven, wordt bij voedselverpakkingen zoals wikkels en zakken nu overgestapt op PET- en PLA-folies in plaats van polystyreen, en op monofolies (PE en PP), in tegenstelling tot oplossingen met meerdere lagen of materialen. Evenzo stappen voedsel- en FMCG-merken over van composieten met meerdere materialen naar PP- of PE-monofolies. Bovendien worden harde en halfharde verpakkingen, flessen en potjes steeds vaker gemaakt van mono- of recycleerbare materialen en doorzichtig PET. 

De codeeroplossing

De wereldwijde verschuiving naar duurzame en recycleerbare verpakkingsmaterialen brengt op zijn beurt uitdagingen mee voor zowel het handhaven van de afdrukkwaliteit van markeringen en codering als het ervoor zorgen dat de hierbij betrokken processen helpen bij het behalen van de doelstellingen voor CO2-reductie. De oplossing: lasercoderen!

Deze technologie is inherent in staat om duurzaamheidsdoelen op de productielijn te ondersteunen door de voordelen van het vrij zijn van chemicaliën, het verstrekken van permanente codes en, dankzij de nieuwste innovaties, het verminderen van een deel van de energiebehoeften die gepaard gaan met lasercoderen. En dit steeds met behoud van conforme, hoogwaardige, permanente codes – zelfs op de nieuwste recycleerbare en duurzame substraten.

Ondersteunen van recycleerbaarheid

Een chemicaliënvrije codeeroplossing is van oudsher de voorkeursoptie van vele fabrikanten, met name bij voedingsmiddelen en dranken waar de regelgeving dit vereist. In onze groenere toekomst, waarin de meeste verpakkingen worden gerecycleerd, maakt het toevoegen van inkt dit veel moeilijker, en soms zelfs onmogelijk. Lasermarkeren en -coderen maakt de weg vrij voor een eenvoudiger recycleerproces.

Het is misschien voor de hand liggend, maar met laser is de code permanent. Dit is altijd een enorm voordeel om redenen van traceerbaarheid, naleving en merkbescherming. Naarmate we duurzamer worden, wordt dit ook belangrijk voor de circulaire economie. Permanente codes maken het mogelijk om de verpakking gedurende de hele cyclus te volgen. Wanneer bijvoorbeeld een PET-fles wordt geretourneerd aan de fabrikant, kan de code worden gescand en gecontroleerd op het aantal retouren, en de fles gereinigd en opnieuw gevuld voor herverkoop. In dit scenario vergemakkelijken permanente lasercodes het traceren van de verpakking, zodat deze zo vaak mogelijk wordt hergebruikt en, even belangrijk, niet te veel wordt gebruikt.

Innoveren voor meer voordelen

Verdere voordelen van laser zijn de meest innovatieve modellen die kunnen helpen om het energieverbruik te verminderen. Neem bijvoorbeeld de nieuwe SmartLase C600-laser van Markem-Imaje, die als eerste op de markt een geïntegreerd koelsysteem bevat. De C600 kan een energiebesparing van 50% op koeling bieden in vergelijking met traditionele waterkoeling en 33% in vergelijking met luchtkoeling. 

Terwijl de sector zich voorbereidt om de ongekende milieu-uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden, zijn er bewezen technologieën die vandaag een verandering kunnen brengen. Op het vlak van lasercoderen wordt er alvast een tandje bijgestoken.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details