NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Lindemans verzoent 200 jaar oude tradities met de hoogste kwaliteitseisen

Lindemans verzoent 200 jaar oude tradities met de hoogste kwaliteitseisen

In 1822 begon de familie Lindemans bier te brouwen in het landelijke Vlezenbeek. Toen had ze er geen idéé van dat ze 6 generaties later 86.000 hectoliter per jaar zou produceren. Bijna 2 eeuwen later zijn Kriek, Framboise en Faro een begrip – in België én ver daarbuiten. De neven Geert en Dirk Lindemans leiden vandaag de brouwerij: “Wij laten ons bier nog altijd spontaan gisten. Wereldwijd zijn er nog maar zeven brouwerijen die deze techniek toepassen. Waarom wij er een van zijn? Het levert een veel rijkere smaak op dan toegevoegde gist.”

Bier brouwen in 5 stappen

“Lindemans-bier brouwen we in vijf stappen. Alles start in de brouwketel: water, mout, tarwe, en de hop die voor het karakter zorgt. Daarna gieten we het brouwsel in een ondiep bad, waar het een nacht afkoelt. Dat gebeurt in een goed geventileerde ruimte zodat rondzwevende micro-organismen in het bier vallen, wat een spontane gisting oplevert. Daarom is het belangrijk dat we hier in de Zennevallei brouwen van oudsher. Op een andere locatie zouden we nooit de karakteristieke smaak krijgen.” “De derde stap in het brouwproces is er een van lange adem: we laten het bier een jaar fermenteren. Extreem lang is dat, want gewone pils is al na drie weken ‘uitgerust’. Na het jaar ‘platte rust’ voegen we het fruit toe. En de vijfde stap? Proeven, natuurlijk!”

Oude tradities verzoenen met moderne eisen

Het probleem bij aloude tradities? De methodes stammen nog uit de tijd dat voedselveiligheid ‘op het gevoel’ werd gegarandeerd. Ondertussen komen er altijd maar strengere eisen. “We exporteren bijna 60 procent van ons bier, vooral naar de VS. Om ook daar aan de strenge eisen te voldoen, hadden we het FSSC 22000-kwaliteitslabel nodig.” “We schakelden daarvoor KTBA in. Een toonaangevend consultingbedrijf met tonnen ervaring in de voedingsmiddelensector. Zij brachten alle kritieke punten van ons productieproces in kaart, en hielpen ons om aan te passen waar nodig. Zo tilden ze ons proces echt naar een hoger niveau.”

Kennis en ervaring delen

“Ondertussen hielp KTBA ons ook aan het ACSkwaliteitslabel. Hiermee besparen we heel wat op controles door het Federaal Voedselagentschap: een fi nancieel én een tijdsbesparend voordeel. Maar het grootste voordeel aan onze samenwerking met KTBA? Hun kennis en ervaring. Elke opduikende hindernis kwamen ze al eens eerder tegen, en ze delen met plezier hun oplossing. Die ervaring is onmisbaar om aan de strenge eisen te voldoen.”

Bloeiende onderneming

“De vraag naar Lindemans-bier is al jaren groter dan onze productie. Daarom bouwen we nu een nieuwe bottelarij. Ons bedrijf groeit dus van een familiebedrijf uit tot een echte organisatie. KTBA helpt ons ook om een structuur op te zetten waarbij we het overzicht behouden. Een gedroomde partner dus – die ook nog eens ons bier lust!”

Geert Lindemans: “KTBA tilde ons product echt naar een hoger niveau”

Over KTBA
KTBA heeft een ruime praktische ervaring in de voedingsmiddelensector. Dat kwam goed van pas om Lindemans aan een gerichter, samenhangender en beter geïntegreerd kwaliteitsmanagementsysteem te helpen. Met een uitgebreide gevarenanalyse voor grondstoffen én productieproces ging KTBA dieper in op de kritieke punten. Dankzij intensieve begeleiding en
kennisoverdracht kwamen ze tot een verbeterd systeem dat Lindemans als gegoten zit.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details