NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Kraakvers naar de klant
De fabriek van Orogel in Cesena.

Kraakvers naar de klant

Spinazie en minestrone zijn de toppers in het grootste koelhuis van Italië. Om de hoogste kwaliteit voor de consument te garanderen, wordt elke verwerkingsstap met een waakzaam oog bewaakt. Door druk- en niveausensoren van VEGA meer bepaald.

Na de oogst worden de groenten naar één van de elf fabrieken van de Orogel Groep gebracht en in zo kort mogelijke tijd klaargemaakt voor invriezen, zodat ze al hun voedingseigenschappen behouden. Het hele proces omvat sorteren, wassen, snijden, blancheren en ten slotte het eigenlijke invriezen. De fabriek in Cesena is het centrum; hier worden de diepgevroren producten van Ficarolo en Policoro verzameld, verpakt, opgeslagen en vervolgens gedistribueerd. In totaal heeft deze fabriek een oppervlakte van meer dan 300.000 m² en een jaarlijkse productiecapaciteit van 60.000 ton diepvriesproducten. Het is daarmee het grootste koelhuis van Italië en een van de grootste van Europa.

Dankzij Bluetooth en de intuïtieve bedieningsstructuur is de sensor snel geïnstalleerd.

Harde omstandigheden

Bij de bouw van de fabriek liet Orogel niets aan het toeval over; elk onderdeel werd tot in de details geoptimaliseerd, om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de diepvriesproducten tijdens het verwerkingsproces niet achteruitgaat. Dat vraagt om strenge controles en dat bij temperaturen van -30 °C en een constante onderdruk van -5 mbar! Zonder compromissen op vlak van hygiëne: alle sensoren moeten bestand zijn tegen reinigingsmiddelen en heet water onder druk. VEGA sensoren bevinden zich niet alleen op plaatsen met explosiegevaar, maar krijgen ook te maken met verontreiniging, bijvoorbeeld geëxtraheerde olie, of met temperaturen tot 230 °C. Tussen 2019 en 2020 is daarom een hele reeks nieuwe VEGA sensoren geïnstalleerd. Onder andere de compacte radarsensor VEGAPULS C11 en VEGABAR 82 werden gebruikt. Veel sensoren bevinden zich op moeilijk bereikbare plaatsen. Daarom was de configuratie vooral gebaat bij de VEGA Tools app, waarmee de sensoren op afstand in bedrijf konden worden gesteld en geparametreerd.

Naast de 80 GHz radartechnologie is het vooral dankzij de geoptimaliseerde signaalverwerking van de VEGAPULS serie dat vrijwel 24 uur per dag betrouwbare meetwaarden worden geleverd.

Ongecompliceerde sensoren voor standaardtaken

De VEGAPULS C 11 sensoren zijn door het automatiseringsteam van Orogel zelf geïnstalleerd. Ze worden op talrijke plaatsen in binnen- of buitentanks gebruikt, zoals in de wastanks, waar ze onafhankelijk van schuim en condensaat werken. Een nauwkeurige meting van het niveau in de kuipen heeft een directe invloed op de efficiëntie van het proces. In het verleden kwamen foutieve metingen vaker voor door opbouw op het instrument. De VEGAPULS C 11 meet daarentegen betrouwbaar, ook bij sterke temperatuurschommelingen. Orogel beschikt hiermee over toptechnologie, die voorheen voor veel toepassingen te duur of zelfs te gecompliceerd was, maar die nu op standaardprocessen kan worden toegepast. Het hart van de sensor is een door VEGA nieuw ontwikkelde radarmicrochip. Dankzij het kleine ontwerp is de sensor zeer compact en kan hij zelfs in kleine ruimtes worden geïnstalleerd. Een voordeel dat zeer gewaardeerd wordt. Naast de 80 GHz radartechnologie is het vooral dankzij de geoptimaliseerde signaalverwerking van de VEGAPULS serie dat vrijwel 24 uur per dag betrouwbare meetwaarden worden geleverd. Door de hoge focus van de 80 GHz technologie kan de radarbundel vrijwel exact op het te meten medium worden gericht. Interferentie, bijvoorbeeld door opbouw op het antennesysteem, wordt eenvoudig weggevaagd. Dankzij Bluetooth en de intuïtieve bedieningsstructuur is de sensor snel geïnstalleerd. Door invoer van het serienummer kan alle relevante informatie over het VEGA instrument worden opgeroepen. Dit vergemakkelijkt latere onderhoudswerkzaamheden.

Betrouwbare en zeer nauwkeurige drukmeting

Voor het gebruik van de VEGABAR 82 was iets meer tact vereist. Dit heeft te maken met de complexe omstandigheden in de opslagruimte waar constant een evenwicht moet zijn tussen interne druk en omgevingsdruk. Het drukverschil bedraagt slechts enkele mbar, dus de focus van Orogel lag op een instrument met hoge precisie en langdurige stabiliteit. De keuze viel op de VEGABAR 82, die de druk in het millibargebied bewaakt. Bovendien werd vooraf samen met VEGA een studie over het drukontwerp van de opslagruimte voorbereid. De druksensor VEGABAR 82 wordt als robuuste allrounder in veel toepassingen ingezet. Het bijzondere kenmerk is de keramische meetcel, die VEGA zelf produceert. De CERTEC® absolute drukmeetcel is klimaatgecompenseerd en olievrij. De sensor is bestand tegen thermische schokken en heeft een extreem hoge overbelastingsweerstand van factor 200. De sensorelektronica wordt via een kabel naar buiten geleid. Deze oplossing zorgt ervoor dat de elektronica niet wordt belast door de omgevingscondities. 

De druksensor VEGABAR 82 wordt als robuuste allrounder in veel toepassingen ingezet. Het bijzondere kenmerk is de keramische meetcel, die VEGA zelf produceert.

Conclusie

Orogel werkt al meer dan 20 jaar samen met VEGA en stelt de samenwerking zeer op prijs. Er wordt voor elke uitdaging een oplossing gevonden, zelfs voor lastige vragen over niveau- en drukmeting, zoals slecht bereik­bare meetpunten of minimale drukverschillen die gedetecteerd moeten worden.    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details