NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Intern transport: altijd de best passende oplossing
Christophe Bontinck: “Wij staan voedingsbedrijven graag bij in hoe de ATEX-norm precies in elkaar zit voor hijsmateriaal en aan wat er moet gedacht worden om de juiste prioriteiten te stellen.”

Intern transport: altijd de best passende oplossing

Audits worden steeds strenger. Hygiëne is misschien vanzelfsprekend bij voedingsverwerkende machines, maar ook de rest van uw productie moet inspelen op die eisen om (voedsel)veiligheid te garanderen.  Ook op vlak van hijstechniek kan u slimme keuzes maken. De kracht van Ohis Industrie is dat het over een breed genoeg aanbod van sterke merken beschikt en ook het maatwerk niet schuwt om dat waar te maken voor zijn klanten. Alles van hijstechniek dus om uw goederen zo efficiënt en zo voedselveilig mogelijk te verplaatsen binnen uw bedrijf. 

Een tumultueuze start, dat is het minste dat je kan zeggen. Zes maanden na de oprichting was er plots Covid dat de bedrijfspoorten dicht hield. Nochtans was Ohis dat zich met Ghislenghien in het centrum van het land gevestigd heeft, er met vliegende vaart ingevlogen. Niet in het minst door de jarenlange ervaring van medezaakvoerder Christophe Bontinck. “Ik ben de zaak samen met partners Ralph Krips en Luc Kremer gestart om het anders te doen. Ik zie nog veel dinosaurussen in de markt. Terwijl je net door digitale technologie in je eigen organisatie te benutten zoveel meerwaarde bij je klanten kan realiseren.” Alles loopt bij Ohis in één gedigitaliseerde flow voor een perfecte opvolging van projecten, onderhoud en herstellingen. Na elke interventie wordt er automatisch een rapport uitgestuurd met eventuele follow-up taken in vermeld. “Klanten appreciëren dat, ze moeten ons nooit achter de veren zitten.”

Een Bluespot systeem kan een lijn op de grond projecteren, zodat iedereen duidelijk ziet in welke richting de rolbrug beweegt. Het belang van veiligheid neemt toe. De technologie is er klaar voor.

Maatwerk met standaardcomponenten

Ohis heeft dus hijstechniek 4.0 door zijn aderen stromen in de breedste zin van het woord. “Je kan bij ons aankloppen voor alle oplossingen om goederen binnen een bedrijf te verplaatsen. Denk aan rolbruggen, zwenkkranen, lichte kraansystemen, heftafels maar evengoed oplossingen op maat.” En net daarin maakt de opgebouwde ervaring het verschil. “Omdat we altijd vertrekken vanuit standaardcomponenten. We weten wat er op de markt beschikbaar is en hoe daarmee de perfecte puzzel te leggen voor onze klanten”, verduidelijkt Bontinck. Het uitgangspunt daarbij is het brede aanbod aan gereputeerde merken. “Ieder merk heeft zijn sterktes en beperkingen. Wij spelen die complementariteit uit om tot de best mogelijke oplossing te komen, compleet met alle opties en accessoires die klanten nodig hebben.” 

Service als pijler

Niet alleen voor nieuwe projecten overigens. De eerste jaren lag de focus vooral op onderhoud en herstellingen. “In hijstechniek gaan de componenten misschien niet snel kapot, maar als er een panne is kan wel de volledige productie van je klant stilliggen. Vandaar de bewuste keuze voor Europese partners, partners die ook net die extra inspanning willen leveren en samen met ons hun kennis en ervaring ten dienste van eindgebruikers zetten.” Zo heeft Ohis zijn reputatie van betrouwbare partner klant voor klant opgebouwd. Voor Bontinck is service immers cruciaal. “Van de selectie van de juiste componenten, over slim voorraadbeheer tot restlevensduurberekeningen om te zien wanneer een revisie zich opdringt. We pakken het hele plaatje aan voor onze klant. We zijn er zelfs, indien gewenst, bij een keuring bij om eventuele tekortkomingen meteen te verhelpen.”

De kracht van Ohis Industrie is dat het over een breed genoeg aanbod van sterke merken beschikt en ook het maatwerk niet schuwt.

Over rolbruggen en zwenkkranen

Voor de voedingsindustrie heeft Ohis passende antwoorden klaar op de strenge hygiëne-eisen. Bontinck: “De takels die we leveren zijn beschikbaar in foodgrade uitvoering. Dat zit hem in de keuze van verf die bestand is tegen de reinigingsprocessen, het gebruik van foodgrade olie, een extra opvangbak voor olie, de juiste spanbandjes, rvs haken … Details die maken dat voedingsbedrijven zelfs de strengste audits kunnen doorstaan.” Een tweede aandachtspunt voor veel voedingsbedrijven is het gevaar op stofexplosies. “ATEX-takels zijn echter heel duur. Vervangingen gebeuren daarom geleidelijk. Wij staan voedingsbedrijven graag bij in hoe de norm precies in elkaar zit en aan wat er moet gedacht worden om de juiste prioriteiten te stellen. Ten slotte stipt Bontinck ook nog de persluchttakels aan. “Een populaire keuze in de voedingsindustrie omdat het om een volledig gesloten circuit gaat, dat ook zonder olie bestaat. Bovendien is het bestand tegen de hogedrukreinigingsbeurten.” 

Safety first

Op vlak van (voedsel)veiligheid doet Ohis niet aan compromissen. De tien medewerkers waarover het bedrijf inmiddels beschikt krijgen opleidingen in erkende centra om volgens de juiste methodes en de meest recente wetgeving te kunnen werken. “Zodat ze weten wat ze doen en het veilig kunnen doen. Ook voor klanten die dat wensen kunnen we nog extra veiligheidsopties toevoegen. Camera’s met artificiële intelligentie kunnen in het gebouw aanwezige mensen en objecten detecteren om de meest veilige route uit te stippelen. Daarnaast kan een Bluespot systeem een lijn op de grond projecteren, zodat iedereen duidelijk ziet in welke richting de rolbrug beweegt. Hier is nog niet zoveel vraag naar maar je ziet het belang van veiligheid wel toenemen. De technologie is er klaar voor. Ohis ook”, besluit Bontinck.     ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details