NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Identieke menglijnen zorgen voor flexibiliteit en efficiëntie
De AZO zelf-doserende wervelstroomzeef zorgt dat het mengsel bij afvullen perfect gezeefd wordt.

Identieke menglijnen zorgen voor flexibiliteit en efficiëntie

Aroma’s zijn een cruciaal element om voedingswaren helemaal op smaak te brengen. Buteressence uit het Nederlandse Zaandam specialiseert zich al 150 jaar in aroma’s, maar blijft wel voortdurend innoveren en optimaliseren. Recent kwamen er twee menglijnen bij in de productie. Deze moeten een antwoord geven aan de groeiende diversiteit. Systeemintegrator AZO bouwde met zijn amixon conusmengers de nodige flexibiliteit in.

Kleine broer AM 400 houdt het op batches van 20 tot 160 kg.

High mix, low volume, ook in de voedingsindustrie ontsnapt men niet aan deze productietrend. Voor Buteressence was flexibiliteit dan ook een cruciaal element in de keuze voor twee identieke nieuwe menglijnen. De bedoeling was om op de lijnen batches van 20 tot 720 kg efficiënt te kunnen mengen. Deze komen er om de stijgende vraag naar poedervormige aroma’s van Buteressence op te vangen die zowel in zoete als in hartige producten hun toepassing vinden. Het bedrijf uit Zaandam rekende voor de uitvoering op systeemintegrator AZO dat dankzij zijn brede gamma altijd een antwoord in huis heeft om tot een flexibele oplossing op maat van de klant te komen.

Twee amixon conusmengers

Voor Buteressence werd geopteerd voor twee amixon conusmengers. Twee volledig identieke installaties, het verschil zit hem enkel in de volume van de menger en dus de menghoeveelheden die ze kunnen verwerken. De AM 1500 kan volumes aan van 120 tot 720 kg. Kleine broer AM 400 houdt het op batches van 20 tot 160 kg. De aanvoer van de grondstoffen naar de mengers gebeurt enerzijds via heftrucks. Anderzijds wordt de basisgrondstof apart aangevoerd door middel van een Big Bag losstation en pneumatisch vacuüm doorstroom transport. De installatie werd tevens voorzien van vloeistofinjectie onder productniveau. Het speciaal ontworpen mengwerktuig strekt zich uit over de volledige diameter van de installatie. Zo blijft het product constant in beweging voor een goede vloeistofopname. De AZO zelf-doserende wervelstroomzeef ten slotte zorgt dat het mengsel bij afvullen perfect gezeefd wordt.

Flexibiliteit en efficiëntie

De keuze voor twee identiek geconfigureerde menglijnen maakt dat de recepturen volledig uitwisselbaar zijn op de lijnen, zodat er geen enkel verschil in samenstelling en kwaliteit optreedt. Hiermee krijgt Buteressence de winst in flexibiliteit en efficiëntie die het bij aanvang van het project voor ogen had. Daarnaast werd ook zeer veel aandacht besteed aan hygiëne. In elk aspect van het ontwerp stond hygiëne voorop. De openingen in de extra grote toegangsdeur kregen bijvoorbeeld een omega afdichting mee voor een perfect hermetische en hygiëne afsluiting. Daarnaast is de compacte wervelstroomzeef eenvoudig zonder gereedschap te openen voor reiniging en inspectie.

Toegankelijkheid en ergonomie voor ogen

Voor de eigenlijke implementatie maakte AZO gebruik van 3D-technologie. De beschikbare ruimte, vooral in de hoogte was immers beperkt. Door het volledige ontwerp eerst virtueel te maken, kon er gesleuteld worden om tot een optimale toegankelijkheid en ergonomie voor de operatoren te komen. De constructie omvat daarvoor bijvoorbeeld bordessen in rvs op verschillende hoogtes. Door het virtuele voorbereidingswerk, liep de installatie van een leien dakje.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details