NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hygiënische lineaire geleiding voor zuiver voedsel

Hygiënische lineaire geleiding voor zuiver voedsel

Machines en componenten die in de voedingssector gebruikt worden, moeten aan zeer strenge eisen voldoen. Alles wat met voeding in contact komt, moet immers slijtvast, corrosiebestendig en onderhoudsvriendelijk zijn. De glij-, sferische, kogel- en lineaire lagers van igus uit smeermiddelvrije en onderhoudsvrije hoogwaardige polymeren voldoen perfect aan de voorschriften. Ze hebben al hun nut bewezen in heel wat bewegende toepassingen in deze veeleisende sector. Een voorbeeld is de drylin W lineaire geleidingsset in een hygiënische uitvoering. Dankzij glijelementen uit iglidur A160 wordt het productieproces hygiënischer, veiliger en volledig smeermiddelvrij. 

Voedingswaren mogen nooit met bacteriën en andere ziekteverwekkers in contact komen, want anders komt de veiligheid van de consument in gevaar. Hygiëne is dan ook cruciaal op de werkvloer en dat geldt voor personeel én het volledige productieproces. De ingrediënten moeten kiemvrij zijn en de vloer altijd schoon. Ook de transportmiddelen en componenten die in machines geïntegreerd worden, moeten ervoor zorgen dat de bedrijven de voedingswaren zo veilig mogelijk van de fabriek naar de supermarkt kunnen leveren.  Er zijn verschillende mogelijkheden om lineaire bewegingen in deze veeleisende toepassingen te realiseren. Zo bieden metalen kogellagers het voordeel van een wrijvingsarme geleiding. De belasting wordt gedragen door de binnenste rij kogels. Hoe meer kogels, hoe groter de mogelijke belasting. Maar dat zorgt ook voor meer wrijving en slijtage, waardoor de kogellagers goed gesmeerd moeten worden, zodat de wrijvingskrachten verminderd kunnen worden. Door die smering zijn de kogellagers echter gevoelig voor vuil en vocht. Tegelijkertijd vergt de interne structuur veel onderhoud en veroorzaakt het rollen van harde wrijvingspartners lawaai en trillingen. Dit zijn allemaal aspecten die vaak een uitdaging vormen voor de voedings­-industrie, waar hygiëne cruciaal is.

Glijlagers in een hygiënische uitvoering als oplossing

Waar kogellagers op hun grenzen stoten, bieden lineaire glijlagers de oplossing. Hier bewegen metalen geleiders met kunststof-lagers op rails uit rvs of aluminium. Met behulp van tribologisch geoptimaliseerde materiaalverbindingen functioneren igus glijlagers uit hoogwaardig kunststof volledig zonder externe smering. Igus maakt gebruik van vaste smeermiddelen in de kunststof, wat contaminatie van voedingswaren door smeermiddelen nagenoeg uitsluit. Daarnaast zijn de drylin W lineaire geleidingen slijtvast en onderhoudsarm. Bovendien is de geleiderail beschermd tegen corrosie door het gebruik van rvs V4A. Vorig jaar introduceerde igus met de drylin lineaire geleiding in de maat 20 voor het eerst een rvs uitvoering, die hoog scoort op het vlak van hygiëne. Corrosiebestendig rvs, de open constructie en een glad, afgerond design maken een snelle reiniging en afvoer van de reinigingsmiddelen mogelijk. De bodemafdichting beschermt de ruimte onder de rail tegen verontreiniging en er kunnen zich geen resten van voedsel of chemicaliën afzetten. Om dezelfde reden is er een afdichting van de schachten om spleten en scheuren te beschermen tegen residuen. De afdichting kan ook gebeuren door omlopende gelaste of gesoldeerde naden – zoals bij de kleinere geleiders. Een ander bijzonder kenmerk is de bevestiging van het systeem, want hygiënische schroeven met afdichtingen houden de rvs geleiders op hun plaats. Resultaat: kortere stilstand en efficiëntere looptijden.

Glijfolies uit iglidur A160

Ook de glijfolies uit het eigen hoogwaardige polymeer iglidur A160 van igus vormen een belangrijk element. Dat polymeer is ideaal voor gebruik in de voedingssector. Het blauwe materiaal voldoet immers aan de normen van de FDA en EU-verordening 10/2011 EG. iglidur A160 heeft een bijzonder hoge levensduur, die online berekend kan worden, op rvs assen, zelfs in natte ruimtes. De lineaire film is door de geïntegreerde vuilkanalen ook ongevoelig voor vervuiling en is net als het gehele systeem eenvoudig te reinigen en te vervangen. In combinatie met de enkele of dubbele rails van het drylin W modulaire systeem in hygiënische uitvoering resulteert dit in een smeervrije en schone totaaloplossing voor toepassingen in de voedselverwerkende industrie. Op de Hannover Messe presenteerde igus een geleider die volledig uit iglidur A160 bestaat. Deze kan gemakkelijk met water gereinigd worden, omdat er nauwelijks randen, uitsparingen of schroeven zijn waar vuil kan blijven steken. Afdichtingen beschermen tegen vervuiling, zodat er geen resten van voedsel en chemicaliën neerslaan.    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details