NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hoogbouwmagazijn voor grootste chocoladeproducent ter wereld

Hoogbouwmagazijn voor grootste chocoladeproducent ter wereld

De uiterst snelle vooruitgang van technologie opende de deur voor talrijke innovatieve concepten. Zeker in het domein van logistiek, waar volautomatische hoogbouwmagazijnen steeds populairder worden. Ook in ‘The Barry Callebaut Chocolat Box’ staat deze oplossing centraal. Dankzij SSI SCHÄFER, wereldspeler en pionier in dit domein, is het een sterk staaltje technisch vernuft geworden. We gaan in gesprek over dit project met Steve Vercammen van SSI SCHÄFER in België.

Met ‘The Barry Callebaut Chocolat Box’ heeft SSI SCHÄFER er een bijzondere referentie bij.

Barry Callebaut is ‘s werelds grootste fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten. Met meer dan 12.000 medewerkers in 63 fabrieken wereldwijd, levert de groep chocolade in 143 landen. In 2018 besloot Barry Callebaut om een nieuw magazijn te bouwen in België. Vanuit deze locatie worden miljoenen tonnen chocolade wereldwijd geleverd. Hiervoor was een enorme magazijnoppervlakte nodig dat optimaal moest worden ingericht. Naast de intralogistiek was duurzaamheid voor Barry Callebaut belangrijk in elk aspect van het project. Het gebouw kreeg uiteindelijk een BREEAM Outstanding-certificaat en behaalde daarmee de hoogste duurzaamheidsscore voor logistieke gebouwen.

Steve Vercammen, Sales Manager Automated bij SSI Schäfer België

Gegarandeerde productkwaliteit

SSI SCHÄFER levert en implementeert complete intralogistieke oplossingen met state-of-the-art systemen en ondersteunende diensten voor manuele, dynamische of volledig geautomatiseerde magazijnoplossingen. “Onze kracht is dat we complexe en omvangrijke projecten aankunnen”, aldus Steve Vercammen, Sales Manager Automated Solutions bij SSI SCHÄFER in België. “Wij hebben de knowhow in huis en produceren ook nog eens alle producten in-house. Dit doen we op zes verschillende locaties. Van racking, conveyors, kranen tot en met de software. Het grote voordeel van eigen productie is dat wij de kwaliteit van de producten kunnen garanderen. Dit maakt ons een sterke partner voor intralogistieke oplossingen.”

Groot en complex

Vooral op het vlak van volautmatische hoogbouw magazijnen is SSI SCHÄFER erg sterk. In België deden onder meer La Lorraine, Lantmännen Unibake, ECS, Begro en Roger & Roger al een beroep op de intralogistieke expertise. “Met ‘The Barry Callebaut Chocolat Box’ hebben we er een bijzondere referentie bij”, vertelt Vercammen trots. “Dit is immers een van de meest omvangrijke projecten die we onlangs in België hebben verwezenlijkt.”

Clad rack building

“We bouwden voor Barry Callebaut de silo van 124 x 100 m met een hoogte van 40 m. Het is een zogenaamd ‘clad rack’ building waarbij de stellingen tevens dienen voor de montage van de zijwanden en het dak. Het hoogbouwmagazijn heeft dertien gangen die dubbel-diepe opslagcapaciteit bieden. Hiermee biedt dit volautomatische magazijn ruimte aan 73.495 palletten,” aldus Vercammen.

Distributiecentrum in minder dan 2 jaar operationeel

Voor de realisatie van dit project werd een zestigtal medewerkers ingezet met een ambitieuze opdracht: het distributiecentrum diende in minder dan 2 jaar operationeel te zijn. Vercammen vervolgt zijn betoog: “Dit was geen makkelijke klus gezien we in de Covid-19 periode zaten en met extreme weersomstandigheden te kampen kregen. Daarnaast moest er continu afstemming plaatsvinden met tal van andere aannemers op de site. Dankzij een goede communicatie en planning zijn we erin geslaagd om ook dit uitdagende project tijdig op te leveren.“

Resident Maintenance Team

“Als extra dienst was service een belangrijk onderdeel van het contract”, haalt Vercammen aan. “Inmiddels houden we het systeem draaiende met een eigen Resident Maintenance Team (RM Team) op locatie. Het RM team voorziet in het tijdig inplannen en uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast bekijkt het RM Team met de klant verdere procesoptimalisaties. Zo ontzorgt het RM Team Barry Callebaut en wordt een optimale uptime gegarandeerd.”

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details