NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hoe slim printen en coderen uw productie kan optimaliseren
Voedingsbedrijven moeten elke stap in hun productielijn onder de loep nemen op zoek naar efficiëntiewinst, hoe klein ook, om de productie te verbeteren.

Hoe slim printen en coderen uw productie kan optimaliseren

De eisen die aan voedingsproducenten gesteld worden om sneller, langer en meer te produceren  met minder fouten, afval en kosten, zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Daar komen nog eens de uitdagingen bovenop die gepaard gaan met de verwachtingen van de consument om meer productvarianten te zien. Dat zal leiden tot meer productielijnen en steeds snellere omschakelingen tussen productbatches. Daarenboven ontsnapt ook de voedingsindustrie niet aan de trend naar meer duurzaamheid. Kortom, voedingsproducenten moeten meer doen met minder afval en kosten, zonder in te boeten aan een feilloze productmarkering, -labelling en -codering.

Door secundaire coderingen rechtstreeks aan te brengen kunnen er uniforme verpakkingen gebruikt worden doorheen het volledige proces. Interessant voor wie produceert onder private label.

Voedingsbedrijven moeten daarom elke stap in hun productielijn onder de loep nemen op zoek naar efficiëntiewinst, hoe klein ook, om de productie te verbeteren. Immers, elke incrementele verbetering is een stap dichter naar een volledige optimalisering. Door vooruitgang in print- en codeertechnologie kunnen voedingsproducenten nu zowel aan standaarden voldoen als hun operaties stroomlijnen. Bij Markem-Imaje heeft men, door decennia aan ervaring in rechtstreeks coderen, nu een sprong vooruit kunnen zetten die efficiëntiewinsten op meerdere plaatsen in de productielijn mogelijk maakt. “We hebben enorm dankbare relaties met klanten en werken nauw met hen samen om hun uitdagingen te begrijpen en daarop in te spelen met producten die niet alleen een optimale bedrukking en codering ondersteunen maar een efficiënter proces in het algemeen”, aldus Kees Bink, salesmanager Benelux bij Markem-Imaje.

Verbeteringen op het spoor komen

Een eerste stap in het verhogen van de efficiëntie van secundair coderen is werken met een leverancier die een diepgaand inzicht heeft in de sector om het juiste advies te geven. Bink voegt toe: “We merken dat onze klanten meteen aan efficiëntie kunnen winnen door over te schakelen op direct coderen. Er zijn uiteraard heel wat voordelen verbonden aan de verschillende benaderingen om indirect producten te coderen. Maar voor wie het volume aan verbruiksgoederen wil terugdringen en zijn up-time wil maximaliseren, is direct coderen een uitstekende optie. En hier zijn we heel goed in.” Voortbouwend op die achtergrond, heeft Markem-Imaje net de 5940 G, Touch Dry® inktjetprinter gelanceerd. Die zorgt voor GS1-128 compliant codes, logo’s en tekst zonder etiketten en in hoge resolutie. “Afval is niet alleen slecht voor het milieu maar zorgt voor extra handling, werk, aandacht en tijd. Een oplossing zonder etiketten biedt dus verschillende voordelen. Bovendien bevatten onze Touch Dry inkten, die gebruikt worden met de nieuwe 5940 G geen volatiele organische componenten (VOC’s). Deze technologie is enkel bij Markem-Imaje beschikbaar – daarom is het zo belangrijk als bedrijf om je behoeften af te stemmen op de juiste leverancier.” 

Zo kan Markem-Imaje’s nieuwe 5940 G worden uitgerust met tot maximaal vier printkoppen, zodat de twee zijden van een doos gelijktijdig bedrukt worden.

Gelijke tred houden met industrienormen

In Europa, net zoals in de meeste regio’s, vragen de grote retailketens om minimaal barcodes te voorzien die voldoen aan GS1-128 klasse C. Wanneer producten, zoals vaak het geval is, op palletten verpakt worden, moet er aan beide zijden codering worden voorzien. Op die manier is de code altijd zichtbaar en is er een fail-safe wanneer er één niet scant. Om aan deze eisen tegemoet te komen, neemt de tijd en de foutmarge op een productielijn toe. Toch bestaan er slimme oplossingen om gelijke tred te houden met de evoluerende industrienormen. Zo kan Markem-Imaje’s nieuwe 5940 G worden uitgerust met tot maximaal vier printkoppen, zodat de twee zijden van een doos gelijktijdig bedrukt worden.

In Europa, net zoals in de meeste regio’s, vragen de grote retailketens om minimaal barcodes te voorzien die voldoen aan GS1-128 klasse C.

Verder denken dan wat voor de hand ligt

Het is misschien niet meteen vanzelfsprekend maar evolueren naar rechtstreeks printen kan de efficiëntie ook op andere vlakken vooruit helpen. Bink legt uit: “We hebben heel wat klanten die onder private label produceren. Ze moeten dus een grote inventaris bijhouden van verpakkingen van verschillende merken. Dit neemt ruimte en kapitaalbeslag in en opent ook de deur voor fouten. Door secundaire coderingen rechtstreeks aan te brengen kunnen er uniforme verpakkingen gebruikt worden doorheen het volledige proces.” Voedingsproducenten die een manier zoeken om hun up-time en verbruiksgoederen te optimaliseren verdienen ook de nodige aandacht. Met de Touch Dry inkt voor de 5940 G van Markem-Imaje krijgen gebruikers een inktreservoir dat 75% groter is dan wat de meeste concurrenten aanbieden. Hierdoor kunnen interventies door operatoren met 43% teruggedrongen worden. Daarenboven heeft Markem-Imaje de reservoirs zo ontwikkeld dat ze vervangen kunnen worden zonder de productie stil te leggen. “Hoe meer continuïteit in de productie, hoe meer je kan draaien, hoe meer je kan produceren en hoe meer winst je kan maken”, besluit Bink.    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?