NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hoe hygiënisch is uw afwateringssysteem?
Vloeren moeten over de juiste hellingsgraad beschikken, zodat het afvalwater van de muur naar de vloer glijdt en in het afwateringssysteem.

Hoe hygiënisch is uw afwateringssysteem?

Het belang van de vloer en de afwatering in een voedingsfabriek wordt nog vaak onderschat. Nochtans verzekert het een optimale hygiëne en vermindert ook het risico op productie-onderbrekingen die blokkeringen, overstromingen en lekken met zich meebrengen. “Het is daarom van belang om het ontwerp holistisch te benaderen”, aldus Reggy Dekeyser van ACO.

Waar zitten meestal de zwakke plekken in afwateringssystemen?

“Voedingsbedrijven kiezen er vaak voor om hun muren te voorzien van een waterbestendige bescherming. Dit zorgt voor een extra hygiënische dimensie. Maar dat kan enkel werken als je ook opnieuw kijkt hoe de muur en de vloer met elkaar in verbinding staan. Door de grens wat te verhogen en perfect reinigbare, ronde hoeken te creëren ben je op weg naar een echt waterbestendig afwateringssysteem. En het zal bovendien ook bescherming bieden tegen de impact van voertuigen en machines.

Daarnaast is een hygiënisch ontwerp en een juiste capaciteit ook iets waar voedingsbedrijven mee moeten rekening houden. Bedrijven doen er goed aan om stil te staan bij de huidige en toekomstige productieactiviteiten en waar ze plaatsvinden in de fabriek. De vragen die ze zich moeten stellen zijn: welk type vloeistof of afvalwater wil ik afvoeren? Tegen welke thermische belasting en schokken moet mijn afwatering bestand zijn? Waar staan de machines die het afvalwater genereren? Als dat op meters afstand van een afvoer is, zal dat bijvoorbeeld weinig zin hebben.”

Bedrijven doen er goed aan om stil te staan bij de huidige en toekomstige productieactiviteiten en waar ze plaatsvinden in de fabriek.

Hoe belangrijk is de vloer zelf in dit verhaal?

“Cruciaal, ze moeten over de juiste hellingsgraad beschikken, zodat het afvalwater van de muur naar de vloer glijdt en in het afwateringssysteem. Als die niet correct is, loop je het risico dat water zich verzamelt op de productievloer wat zorgt voor slipgevaar en onnodige hygiënische risico’s. Daarnaast moet er een betrouwbare verbinding tussen de vloer en de afwatering bestaan. Ze moeten beide geschikt zijn voor de omgevingsomstandigheden. Een vloer of afwatering met de verkeerde specificaties kan leiden tot scheuren rond de afwatering, het omhoog komen van de hoeken van vloerplaten en zelfs het afbladderen van de vloer. Dit zijn zaken die een goed werkende afwatering in het gedrang brengen en dus ook de werking van een voedingsfabriek.”

Het ontwerp van een efficiënte afwatering is dus essentieel?

“Absoluut, het zal de hygiënische performantie, de voedselveiligheid, de gezondheid van medewerkers, de veiligheid en de operationele kosten alleen maar positief beïnvloeden.

Wil je gratis je afwateringssysteem laten evalueren ? Neem dan contact op met Dries Aerts – [email protected]  – www.aco.be

 

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details