NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hoe de productie van 1,5 miljard wafels gesmeerd blijft lopen
Werner Sanfrinnon (links, FenS) en Kurt Bertels (Biscuiterie Thijs): “Op termijn willen we inzicht krijgen in het verbruik van smeermiddelen op elke productielijn.”

Hoe de productie van 1,5 miljard wafels gesmeerd blijft lopen

Als u dacht dat Belgische chocolade al lekker was, wacht maar tot u de Belgische wafels proeft van BiscuiterieThijs. Als private label producent brengt het bedrijf zijn wafels op smaak in functie van de wensen van de klant. Een productie die goed is voor meer dan 1,5 miljard wafels per jaar. Om alles, letterlijk en figuurlijk, gesmeerd te laten lopen rekent de onderhoudsploeg op de smeermiddelen, vloeistoffen en reinigers van FenS. Een compleet gamma ondersteund door de nodige expertise en service.

Het recept voor het succesverhaal van Biscuiterie Thijs wordt al sinds de jaren 70 geschreven. Het begon met Jules Thijs die een wafeloventje in elkaar knutselde en zijn wafels naar scholen, winkels en marktkramers bracht. Zijn traditionele wafels, gemaakt met kwaliteitsingrediënten en heel veel passie voor het vak, smaakten al snel naar meer. De achtertuin werd omgetoverd tot een eerste fabriekje waar zijn halfautomatische wafeloven talloze overuren maakte. Flash forward naar 2023. Vandaag beschikt Biscuiterie Thijs over 32 productielijnen verdeeld over vier sites. Het bedrijf levert zijn wafeltjes in alle vormen en smaken over heel de wereld.  Daarnaast rollen er ook eierkoeken, speculaas, boterwafeltjes en galetten van de productiebanden. De voorbije jaren zaten de producten van Biscuiterie Thijs flink in de lift. “Een koffie met een wafeltje erbij, dat blijft voor veel mensen hun dagelijks klein gelukje. Een moment van genieten dat ze niet zomaar willen opgeven, ook al is hun winkelkar zoveel duurder geworden”, legt magazijnverantwoordelijke Kurt Bertels uit. Hij zag de productie sinds zijn komst in april 2021 van 1,2 miljard wafels stijgen naar 1,5 miljard wafels. 

De oven kan je ook niet zomaar stilleggen. De onderhoudsdienst heeft in dit verhaal een belangrijke rol te spelen om te zorgen dat de productie kan blijven draaien.

Productie draaiende houden

De onderhoudsdienst heeft in dit verhaal een belangrijke rol te spelen om te zorgen dat de productie kan blijven draaien. “De oven kan je ook niet zomaar stilleggen. De doorlooptijden van processen als rijzen, bakken en koelen moeten te allen tijde gegarandeerd worden om een perfect knapperige wafel te krijgen.” Gelukkig kunnen Bertels en de rest van het team rekenen op een betrouwbare partner in hoogpresterende smeermiddelen en vloeistoffen. “De sterkte van FenS is dat ze een compleet gamma van voedingsgekeurde producten hebben. Ze leveren wat we vragen maar denken ook met ons mee hoe we bepaalde processen nog kunnen verbeteren. Ze voeren analyses en testen uit tot ze een minstens evenwaardige oplossing kunnen aanbieden. Er is bijvoorbeeld een duidelijke trend om meer NSF-H1 gecertificeerde producten te gebruiken. De audits worden strenger. Daarom willen we proactief de kwaliteit en voedselveiligheid steeds verder opdrijven.”

Kurt Bertels (links, Biscuiterie Thijs) en Werner Sanfrinnon (FenS): “De sterkte van FenS is dat ze een compleet gamma van voedingsgekeurde producten hebben.”

Nooit lang wachten op bestelling

Niet alleen de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is een sterke troef, vooral de service weet de onderhoudsploeg te smaken. “We houden zelf uiteraard de belangrijkste producten op voorraad. Maar ook FenS doet dat voor ons. Er staat altijd een pallet te wachten, zodat we nooit lang op een bestelling moeten wachten. Dat maakt dat de productie hier altijd gesmeerd blijft lopen. Meestal zijn de producten hier na een week al geleverd. Is het nog dringender, dan zetten ze er voor ons meer spoed achter. Een partner waar je echt op kan rekenen”, vat Bertels het samen. “Als er al eens een ongeplande stilstand voorvalt, dan heeft dat zelden of nooit met smeerproblemen te maken. We hebben in FenS echt een betrouwbare partner gevonden.” 

Biscuiterie Thijs houdt zelf de nodige producten op voorraad, maar ook FenS doet dat voor hen, zodat een bestelling nooit lang op zich laat wachten.

Inzicht per productielijn

In een volgende stap wil Biscuiterie Thijs zijn smeerprocessen verder automatiseren en digitaliseren. Momenteel voert FenS testen uit of ze de vetpatronen kunnen aanbieden die daarin horen. “Op termijn willen we inzicht krijgen in het verbruik van smeermiddelen op elke productielijn. Om het magazijnbeheer verder te optimaliseren, zeker, maar ook om te leren hoe het in de productie beter kan in functie van de kwaliteit. We zijn maar een kleine ploeg, maar met de hulp van een partner zoals FenS kunnen we daar toch naar streven”, besluit Bertels.     ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details