NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Ergonomie en efficiëntie gaan hand in hand bij deze tilhulpen
Arcadel denkt graag mee hoe een pneumatische manipulator voor de meeste meerwaarde in uw productie kan zorgen.

Ergonomie en efficiëntie gaan hand in hand bij deze tilhulpen

Een oplossing kopiëren en plakken van de ene productieomgeving naar de andere? Vaak blijken voedingsbedrijven toch een eigen unieke manier van werken te hebben die vraagt om net dat tikkeltje maatwerk. Toen Saint Feuillien een Dalmec operator aan het werk gezien had, voelde de brouwerij meteen potentieel voor de eigen productie. Maar het nodige studiewerk later zag die er toch anders uit dan oorspronkelijk gedacht. “Ergonomie en efficiëntie moeten hand in hand gaan”, legt Thierry Reverse uit, zaakvoerder van Arcadel dat de pneumatische manipulatoren van Dalmec distribueert in België.

Brasserie Saint-Feuillien uit Roeulx was op zoek naar een oplossing om het palletiseren van de biervaten op het einde van zijn lijn ergonomisch te maken. “Ze hebben een volume tot 20 l, waardoor het gewicht kan oplopen tot 50 kg. Dan kan je niet meer vragen van je operatoren om ze manueel te tillen, te kantelen en op een pallet te plaatsen. Dat kan je beter aan een tilhulp van Dalmec overlaten”, vertelt Reverse. Vroeger besteedde Saint-Feuillien het bottelen deels uit. Maar sinds kort prijkt er een nieuwe hal op de site om dit zelf in handen te nemen. De brouwerij wilde het meteen goed doen.

Alles kan ook volledig in rvs uitgevoerd worden. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de zeventien toestellen die Dalmec bouwde voor Kaak in Nederland.

Best werkende oplossing, hoogst mogelijke ROI

De inspiratie daarvoor had Brasserie Saint-Feuillien zelf al opgedaan bij een bezoek aan een brouwerij, net over de grens in Frankrijk. Daar deed een Dalmec pneumatische manipulator het palletiseren met twee vaten tegelijk om het tempo van de lijn te kunnen volgen. Het was dan ook met die vraag dat er aangeklopt werd bij Arcadel. “We hebben samen met onze klant onderzocht wat de beste piste zou zijn voor hen. Ja, door twee vaten tegelijk te klemmen was een winst in efficiëntie mogelijk. Maar het dubbele gewicht betekende dat ook het prijskaartje in de lucht zou gaan. Bovendien was de flexibiliteit nodig om telkens in functie van de bestelling een mooi stapelpatroon te creëren, eenvoudiger te bereiken met maar één vat tussen de klemmen. We zoeken altijd naar de best werkende oplossing met de hoogste ROI voor onze klanten”, vertelt Reverse. Wel ontwierp Arcadel het systeem zodanig dat efficiëntie en flexibiliteit verzekerd waren. Om de variëteit in vaten aan te kunnen (van 5 tot 20 liter), is er een verwisselbaar systeem. “Tijdens de omstelling van de lijn, kan de operator heel eenvoudig de juiste handjes kiezen. Plug-and-play.”

Volledig in rvs uitgevoerd

Ook in delen van de productie waar er intensieve reinigingsprocessen gebeuren zijn de pneumatische manipulatoren van Dalmec graag geziene werkkrachten. “Omdat we ze ook volledig in rvs kunnen uitvoeren, van de voet tot de grijper”, verduidelijkt Reverse. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de zeventien toestellen die Dalmec bouwde voor Kaak in Nederland, specialist in bakkerijtechnologie. Ze dienen om in het Technology Centre de pizza’s op trays in de oven te schuiven. “De eisen in de voedingsindustrie worden steeds strenger”, weet Reverse. “Dalmec heeft een specifiek team gebouwd voor applicaties in deze sector. Rubbers, bouten, leidingen, klemmen … elke component die in deze pneumatische manipulatoren gaat, is geselecteerd op zijn foodgrade eigenschappen. Verder hebben we ook een apart atelier voor het bewerken van het rvs, zodat er geen enkele contaminatie kan optreden.” Volgens Reverse draagt deze voedselveilige aanpak ook weer bij tot de efficiëntie van de toestellen. “Hoe sneller ze gereinigd kunnen worden, hoe sneller de operatoren weer aan de slag zijn met de volgende batch.”      ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details