NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Energie-efficiëntie tot IE5+: Efficiënt, compact en betrouwbaar
Efficiëntie op een nieuw niveau: NORD´s IE5+ motorgeneratie. Afbeelding: NORD DRIVESYSTEMS

Energie-efficiëntie tot IE5+: Efficiënt, compact en betrouwbaar

De nieuwe IE5+ motorgeneratie van NORD DRIVESYSTEMS garandeert de hoogste rendementen en bedrijfszekerheid dankzij de IE5+ technologie. Het combineert de voordelen van het modulaire systeem met de mogelijkheden voor versiereductie en levert een essentiële bijdrage aan het verlagen van de total cost of ownership (TCO).

De NORD IE5+ motor is bij NORD verkrijgbaar in drie uitvoeringen: als ongeventileerde motor met glad oppervlak, als geventileerde motor met koelribben en als geïntegreerde motor in de nieuwe, gepatenteerde NORD DuoDrive.

De nieuwe IE5+ motorgeneratie is door NORD DRIVESYSTEMS speciaal ontworpen voor gebruik in de intralogistiek en de voedsel- en drankenindustrie. De bijzonder compacte en energie-efficiënte synchroonmotoren hebben een hoog rendement over een breed koppelbereik resulterend in een optimaal energieverbruik, ook bij gedeeltelijke belasting en lagere toerentallen. Het enorme energiebesparingspotentieel wordt duidelijk bij een directe vergelijking tussen een normale IE3 asynchroonmotor (0,75 kW, 83 % motorrendement, haakse reductor) en een overeenkomstige IE5+ synchroonmotor (0,75 kW, 93 % motorrendement, haakse reductor). Uitgaande van 16 bedrijfsuren per dag (4000 p.a.) komt dat neer op een besparing van ca. 400 kWh per jaar. Per aandrijving betekent dat een CO2 emissiefactor van 366 g/kWh, ca. 0,15 ton CO2 per jaar. Aangezien er vaak meer dan 2.000 aandrijvingen in een systeem zijn geïnstalleerd, komt dit neer op een potentiële CO2 besparing van ca. 300 ton CO2 per jaar. Door de geoptimaliseerde vermogensdichtheid kan met de compacte IE5+ motor bovendien een ruimtebesparing tot 40% worden bereikt, vergeleken met conventionele asynchroonmotoren. Bovendien kan in dezelfde installatieruimte ook een krachtigere motor met een hogere energie-efficiëntie worden ondergebracht.

Systematische versiereductie

Het constante koppel over een groot toerentalbereik maakt gerichte reductie van het aantal uitvoeringen mogelijk. Dit zorgt voor verlaging van de administratieve kosten en voor gestroomlijnde productie, logistiek, opslag en serviceprocessen. De investering verdient zichzelf in korte tijd terug. Door gebruik te maken van de hoge overbelastingscapaciteit van de motoren en het brede instelbereik van het systeem, kan de oplossing individueel op elke klant worden afgestemd en specifiek worden ontworpen voor het individuele belastingbereik van het systeem. Naast versiereductie en hogere energie-efficiëntie valt het toepassen van IE5+ technologie ook op door het geringe formaat van de motoren en de compactheid, de plug-in mogelijkheden en de plug-and-play configureerbaarheid

Geventileerde en ventilatorloze versie

De IE5+ synchroonmotoren met een motorrendement tot 95% zijn verkrijgbaar in geventileerde of gladde uitvoering tot een vermogen van 4,0 kW met een continu koppel van 1,6 tot 18,2 Nm en toerentallen van 0 tot 2.100 min-1. Het gladde, hygiënische wash-down ontwerp van de ventilatorloze versie is bijzonder makkelijk te reinigen, corrosiebestendig en daarom bij uitstek geschikt voor gebruik in omgevingen waar hygiëne hoge prioriteit heeft, zoals de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Indien gewenst zijn een nsd tupH oppervlaktebehandeling en beschermingsklasse IP69K beschikbaar.

Modulair en schaalbaar motorontwerp

De motor kan conform NEMA of IEC direct worden gemonteerd op alle NORD aandrijvingen. Zowel NEMA C-face- als IEC B14 en IEC B5 flensmontage zijn mogelijk. Een geïntegreerde encoder behoort tot de standaarduitrusting; een mechanische rem kan optioneel worden geïntegreerd. De IE5+synchroonmotoren kunnen met alle reductoren en aandrijfelektronica van NORD DRIVESYSTEMS worden gecombineerd in een modulair systeem. Het resultaat is een systeemoplossing uit één hand, waarbij alle componenten naadloos op elkaar zijn afgestemd.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details