NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Een schot in de roos

Een schot in de roos

Dat de Antwerpse haven eind maart op volle toeren bleef draaien is het beste bewijs van hoe goed geautomatiseerd de industrie intussen wel is. Want ook met al dat schoon volk op de beurzen M+R, Maintenance en Worksafe in Antwerp Expo, 5.398 unieke bezoekers om precies te zijn, bleef alles in het achterland vlekkeloos functioneren. En met de kennis die ze vanop deze twee beurzen mee naar huis hebben is ook de continuïteit voor de komende jaren verzekerd.

De combinatie van de beurzen M+R, Maintenance en WorkSafe toont zich voor een tweede keer als een succesformule. Het zijn nu eenmaal vakdomeinen waar voldoende overlappingen te vinden zijn. Je zag het ook aan het verhaal dat de exposanten brachten en toonden. Procesinstrumentatie om een case rond predictief onderhoud op te zetten of drones om onderhoudstaken uit te voeren in de grote opslagtanks van de procesindustrie, en uiteraard PBM’s voor iedereen … Aan kruisbestuivingen geen gebrek. 

Innovaties in de kijker

En ook niet aan innovaties. De technologiespelers draaien weer als vanouds nu de supply chain problemen steeds beter opgelost geraken. En ze brachten heel wat ‘nieuw’ speelgoed mee. Wie zich wilde laten onderdompelen in de wereld van virtual en augmented reality en wat dat nu voor de industrie te betekenen heeft, kon bijvoorbeeld op geen betere plek zijn dan in Antwerp Expo in de demozone van Acta. Ook drones bij de vleet in de hoek van Skyebase op Maintenance. De twee demo’s waren een enorme trekpleister op de beursvloer. Hetzelfde kan gezegd worden voor de nocturne met zijn awards uitreikingen. De jury voor M+R, onder leiding van ingenieursvereniging ie-net koost voor de Ethernet-APL veldschakelaar van Pepperl+Fuchs. ’s Werelds eerste product dat een rechtstreekse, snelle en onbelemmerde toegang tot en vanuit veldapparatuur mogelijk maakt via Ethernet-APL. Een hal verder was het Henkel die met de pluimen mocht gaan lopen. Ze kregen de award voor Loctite Pulse, een IIoT-oplossing om bij te dragen aan de betrouwbaarheid van een site. De publieksprijzen gingen respectievelijk naar Elscolab en I-Care. En nog een laatste winnaar op het combi-event die we hier zeker willen vermelden is Agristo. De aardappelspecialist heeft het ‘Technical Team of the Year’ in de rangen. Een bekroning van sectorfederatie BEMAS, voor de implementatie van een EAM systeem om alle technische diensten op de verschillende sites in staat stelt om op een gestandaardiseerde manier te werken. De jury loofde vooral het change management en hoe deze case toont welke impact onderhoud kan hebben op bedrijfsresultaten. A&S Energie kreeg de publiekprijs voor de hoge beschikbaarheden van zijn installaties.

Digitale manieren om kosten te besparen

Maar ook op andere momenten heerste er veel bedrijvigheid op de beursvloer en dus en veel tevredenheid bij de exposanten. Dat 86% van hen reeds intekende voor de volgende editie in 2024 (Maintenance & Pumps & Valves) was daar het beste bewijs van. De exposanten zagen dat de bezoekers vooral op zoek waren naar technologie om de kosten te helpen drukken. Niet in het minst de energiekosten, wat dan meteen ook een flinke bonus voor het milieu betekent. Zo zie je maar dat economie en ecologie vandaag perfect hand in hand kunnen gaan. Van het monitoren van het persluchtverbruik om lekken op te sporen over conditiebewaking van assets tot innovatieve technologie om te besparen in de schakelkast of in-line kwaliteitsmetingen. Die rode draad van slimme, digitale manieren om efficiënter te produceren kwam ook naar voren in de verschillende Masterclasses die organisator Easyfairs op het getouw had gezet. De telkens druk bezette zalen met meer dan 100 deelnemers toonden dat een extra aanbod aan stevige informatie op een beurs altijd een goed idee is. En een netwerkdrink op woensdag ook. Want ook al gaat het over technologie, mensen spreken mensen. Het was fijn om iedereen weer terug te zien.     ■

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details