NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Digitalisering recept voor pannenkoek van morgen
Van links naar rechts: Mathieu Dutré (CTRL Engineering) Sara Geldhof (Yummy Bakery), Pieter Meseure (CTRL Engineering) en Cedric Sabbe (Beckhoff Automation)

Digitalisering recept voor pannenkoek van morgen

De pannenkoeken van Yummy Bakery zijn helemaal ‘hot’ en belanden op het schap van quasi elke grote retailketen van het land. Het geheim achter dit succes? De keuze voor authentieke ingrediënten en de authentieke bereiding op de bakplaat. Een recept dat zich overigens uitstekend laat combineren met digitalisering. CTRL Engineering slaagde er met Beckhoff technologie in om het gewicht van elke pannenkoek digitaal onder controle te krijgen. Het resulteert in een besparing van 7 à 8% grondstoffen, goed voor een ROI van minder dan één jaar.

Het leven van Annie Alderweireldt draaide niet altijd om pannenkoeken. Maar toen ze in 1984 door haar zwangerschap moest stoppen met werken, gaven ze haar wel een uitlaatklep. “Ze begon in de keuken te experimenteren tot ze het recept voor de perfecte pannenkoek had, met de buren als proefkonijnen”, vertelt dochter Sara Geldhof die samen met haar broer Tom vandaag het bedrijf runt. Een sneeuwbaleffect, want voor ze het wist lagen de pannenkoeken in buurtwinkels en ontdekten ook de grote supermarktketens haar. 

“Integratie van data is de sleutel tot een goede werking. Daarom bestaat de ruggengraat van onze oplossing uit Beckhoff technologie.”

Authentieke machines, authentieke smaak

In ‘95 kregen ze de kans om een stuk grond op een industrieterrein in Brugge aan te kopen. Over de authenticiteit werd nog altijd even hard gewaakt. “Door te kiezen voor bereiding via bakplaat, zodat het deeg zijn smeuïgheid behoudt. Daarnaast komen er alleen maar natuurlijke ingrediënten in het recept.” Anderhalf jaar geleden trok Yummy Bakery zijn productiecapaciteit op van 10.000 naar 22.500 pannenkoeken per uur. “We konden niet meer om automatiseren en digitaliseren heen om onze groei bij te houden. Vroeger kon je alles nog bolwerken met een goed team dat alle kennis in zijn hoofd had. Vandaag moet je die knowhow borgen met technologie. Het einddoel is een volledig digitale flow te creëren die onze processtabiliteit verbetert en het repetitieve werk zoveel mogelijk beperkt voor onze medewerkers.” 

ROI minder dan één jaar

Yummy Bakery ging daarvoor in zee met CTRL Engineering. “We gaan samen op zoek naar waar de processen van onze klanten verbeterd kunnen worden om meer te produceren met dezelfde machines en mensen. Efficiency as a service”, vat managing director Pieter Meseure de missie samen. Yummy Bakery en CTRL Engineering wilden vooral klein beginnen. “Wat levert ons meteen winst op, zodat er weer meer middelen zijn om de volgende stappen in digitalisering te zetten”, aldus Meseure. Het gebrek aan stabiliteit in het gewicht van de pannenkoeken was het eerste punt op de agenda. Mathieu Dutré, director Innovation and Business Development bij CTRL Engineering: “Als we 10% overgewicht kunnen besparen, wees de rekensom naar een ROI van minder dan een jaar. Een no brainer!” 

De input van een weegschaal die het verloop en de mediaan van de gewichten van de pannenkoek opvolgt wordt gebruikt om deviaties op te sporen. Met Beckhoff technologie uiteraard.

Virtuele sensor

De dosering gebeurde tot nu toe pneumatisch en manueel. Het resultaat was dat een pak pannenkoeken tussen de 500 g en 560 g woog. CTRL Engineering ging met virtual engineering aan de slag om te zien hoe ze het probleem het beste konden aanpakken. Eerste stap: de introductie van een drukregeling op de vier spuitkoppen. Meseure: “In functie van het koppel van de motor. Om die regeling steeds beter af te stellen, hebben we een closed loop gecreëerd met de servomotor als virtuele sensor. Daarnaast verwerken we de input van een weegschaal die het verloop en de mediaan van de gewichten van de pannenkoek opvolgt om deviaties op te sporen. Ook de data van de checkweger aan het einde van de verpakkingslijn zit geïntegreerd in het model.”

Vanuit het cloudplatform van CTRL Engineering is de deviatie in de pannenkoeken teruggebracht naar 0,4 g, goed voor een winst van 7 à 8% in grondstoffen.

Feilloze integratie data

Alle data komen samen op een cloudplatform, een eigen ontwikkeling van CTRL Engineering. Van daaruit is de deviatie in de pannenkoeken teruggebracht naar 0,4 g, goed voor een winst van 7 à 8% in grondstoffen. “Integratie van data is de sleutel tot een goede werking. Daarom bestaat de ruggengraat van onze oplossing uit Beckhoff technologie. Door hun keuze voor een sturing op basis van een PC-platform, kun je functionaliteiten via de software toevoegen, zonder dat de hardware moet veranderen.” Meseure haalt ook de openheid van het systeem aan als troef. “In TwinCAT kunnen we alle mogelijke systemen en data naadloos koppelen, waardoor we snel kunnen ingrijpen.” Op de werkvloer draait de Beckhoff CX5140 PLC. Verder springt het CP3916 panel in het oog. “In rvs, perfect voor toepassing in de voedingsindustrie”, aldus Dutré. “Niet alleen doet de technologie van Beckhoff alles wat ze moet doen op de werkvloer, er staat ook een team met kennis van zaken achter dat altijd bereikbaar is.”    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details