NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
De voordelen van pneumatische slangafsluiters
Met een proportionele sturing kan de toestroom van het medium heel precies geregeld worden.

De voordelen van pneumatische slangafsluiters

Wanneer voedingswaren, ongeacht of dat vloeistoffen of vaste stoffen zijn, via een leidingnet getransporteerd worden, is het van groot belang dat hun toevoer op een bepaald moment gereguleerd kan worden. Bij voorkeur, en dat lijkt vanzelfsprekend, zonder het product in kwestie te beschadigen. Volgens Fluxer ligt de oplossing voor het grijpen: voedselveilige, pneumatische slangafsluiters van AKO.

“Slangafsluiters worden in de leiding gemonteerd en bestaan uit een behuizing enerzijds en een kunststoffen slang anderzijds”, aldus Frédéric Billiouw van Fluxer. “Het Duitse AKO is een referentie in deze productgroep en heeft een enorm uitgebreid gamma, zowel wat diameters als aansluitingen betreft. In het bijzonder voor de voedingsindustrie is er ook een ruime keuze in materialen. Zo is de behuizing beschikbaar in vier uitvoeringen – kunststof, aluminium met rvs contactflenzen, 100% rvs, en 100% rvs met EHEDG-certificaat – en zitten er ook verschillende voedselveilige slangen in het gamma.”

AKO slangafsluiters zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen en materialen.

Hygiënische oplossing

Het zijn niet alleen de hoogwaardige materialen die ervoor zorgen dat slangafsluiters op een erg hygiënische en zelfs aseptische manier toegepast kunnen worden. Ook het basisprincipe van de afsluiter draagt hieraan bij. “De slang vormt een vlotte en gladde doorgang voor het medium”, legt Billiouw uit. “Er zijn geen hoekjes, kanten of obstructies waarachter materiaal vast kan komen te zitten – zelfs niet bij bulkgoederen, visceuze media of media met stukken in.”

Altijd het juiste debiet

Geen hoekjes, kanten of obstructies, dat betekent overigens ook dat de volledige doorlaat van de leiding behouden blijft. “De meeste andere afsluiters zorgen zelfs in open toestand voor een zekere vernauwing of blokkade in de leiding. Dat is hier niet het geval.” Bijkomend kan Fluxer zelfs een proportionele sturing van de afsluiter voorzien. “Zo zorgen we ervoor dat de operator de toestroom van het product heel eenvoudig en precies kan sturen. Het ene moment 20%, het andere moment 100%, bijvoorbeeld. Dat kan tevens volledig geautomatiseerd worden.”

Perslucht

In wezen is er de keuze tussen mechanisch en pneumatisch gestuurde afsluiters, maar in de voedingsindustrie ziet Billiouw een duidelijke voorkeur voor de pneumatische variant. “Niet alleen omdat er in heel wat voedingsfabrieken al perslucht aanwezig is, maar tevens omdat het systeem zachter is voor het medium. Bij een pneumatisch systeem zal de slang zich namelijk mooi rond het medium vormen en blijft de integriteit van het product bewaard. Een mechanische slangafsluiter, daarentegen, zal het product gemakkelijker platduwen en eventueel beschadigen. ”

Op maat

Net als andere onderdelen moet de keuze van de slangafsluiter heel precies op de omstandigheden afgestemd worden. “Onder meer de toepassing, de voorziene werkdruk, de frequentie van openen en sluiten en de eventuele nood aan snelle ontluchting moeten hiervoor in rekening gebracht worden. Daarvoor bieden wij indien nodig met veel plezier ondersteuning.”

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details