Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Nieuws

De neus van Spadel wijst in de groene richting

Tien jaar geleden startte Spadel met een duurzaamheidsstrategie, die een aantal Europese primeurs opbracht voor de waterproducent.

tableau-soc-def-base2-nl

14 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Zo werden in 2020 alle merken van de groep 100% klimaatneutraal. Daarnaast behaalde Spa Monopole de allerhoogste erkenning voor duurzaam waterbeheer van de Alliance for Water Stewardship. Maar daar eindigt het niet, integendeel. Spadel streeft naar de hoogste standaarden inzake duurzaam ondernemen.

Source of Change

Je kent Spadel van de natuurlijke mineraalwatermerken BRU en Spa. Onlangs deed ze haar nieuwe duurzaamheidsaanpak ‘Source of Change’ uit te doeken. Hiermee focust ze zich op 4 pijlers: groen, puur, lokaal en samen. De overkoepelende ambitie is daarbij om als eerste Belgische drankenproducent een B Corp te worden, een onderneming met positieve impact. B Corps zijn wereldwijd bedrijven die via hun activiteiten een positieve bijdrage willen leveren aan de milieu- en sociale uitdagingen. Ze streven daarbij de hoogste standaarden na inzake duurzaam ondernemen.

“Als Belgische marktleider in natuurlijk mineraalwater en pionier op het vlak van duurzame ontwikkeling in Europa, moet Spadel voortdurend innoveren om haar ecologische voetafdruk snel tot nul te herleiden”, zegt Marc du Bois, CEO van Spadel.

“Ons familiebedrijf richt zich op een lokale economie door de voorkeur te geven aan regionale en vooral duurzame productie. Dat gebeurt via zeer concrete projecten, zoals de bescherming en het herstel van het waterrijke gebied in de Venen, de installatie van zonnepanelen op de daken van Spa Monopole of het Lean & Green-project voor een groenere logistiek en distributie. Ook het gebruik van steeds duurzamere verpakkingen maakt er deel van uit, zoals de 100% rPET plastic flessen die nu door BRU op de markt worden gebracht.”

Van duurzame verpakkingen tot lokale verankering

De pijler ‘Groen’ focust op de transitie naar een koolstofvrije productie, circulaire verpakkingen en het herstel van de natuur. Één van de doelstellingen is om tegen 2025 geleidelijk te evolueren naar 100% rPET verpakkingen voor al haar merken. Hiermee loopt Spadel voor op de Europese doelstelling, die stelt dat flessen tegen 2025 minstens 25% gerecycleerd plastic moet bevatten en tegen 2030 minstens 30%. De pijler ‘Groen’ focust op de transitie naar een koolstofvrije productie, circulaire verpakkingen en het herstel van de natuur. Één van de doelstellingen is om tegen 2025 geleidelijk te evolueren naar 100% rPET verpakkingen voor al haar merken. Hiermee loopt Spadel voor op de Europese doelstelling, die stelt dat flessen tegen 2025 minstens 25% gerecycleerd plastic moet bevatten en tegen 2030 minstens 30%.

In mei gaf BRU het startschot en schakelt ze als eerste merk van de groep over op de 100% gerecycleerde en 100% recycleerbare plastic fles, ook wel rPET genoemd. Na BRU schakelen de flessen Spa Touch vanaf september ook over op 100% gerecycleerd plastic. Sinds oktober 2020 is BRU ook een van de eerste wateren in België dat zich koolstofneutraal mag noemen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details