NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
De juiste manipulatoren maken licht werk
Pneumatische manipulatoren nemen het werk van de operator niet volledig over, maar beperken wel de fysieke lasten tot een minimum.

De juiste manipulatoren maken licht werk

Willen we processen stroomlijnen en operatoren ontlasten, dan komt het erop aan om oplossingen te ontwikkelen die zich volledig schikken naar de taken in kwestie, doch niet onnodig ingewikkeld zijn. Dat is de filosofie van Arcadel. Met ruim 30 jaar ervaring in pneumatische manipulatoren en een al even langdurig partnership met de Italiaanse fabrikant Dalmec levert het in Roeselare gevestigde bedrijf slimme en intuïtieve hulpmiddelen op maat van elk proces.

Toestellen kunnen volledig of gedeeltelijk in rvs uitgevoerd worden.

In de voedingsindustrie, zowel in productie als op verpakkingsafdelingen en andere neven–activiteiten, vinden nog steeds heel wat
manuele en repetitieve handelingen plaats. Zakken worden versleept, emmers uitgegoten, dozen gestapeld en ontstapeld, noem maar op. “Voor operatoren kan dat erg belastend zijn”, weet Thierry Reverse van Arcadel. “Gelukkig beseffen bedrijven steeds vaker dat ze daar iets aan moeten doen, zowel omwille van een verhoogde efficiëntie als om hun menselijk kapitaal veilig te stellen. Goed technisch personeel ligt immers niet zomaar voor het rapen.”

Er kan heel wat bewegingsvrijheid geïntegreerd worden, bijvoorbeeld om vaten te kantelen.

Gewichtloos

Wie denkt dat automatisatie de enige piste is om manuele processen te vereenvoudigen, heeft het echter bij het verkeerde eind. “Niet elk proces kan of moet volledig geautomatiseerd worden. Kostprijs en een gebrek aan flexibiliteit zijn belangrijke drempels. Maar dat betekent niet dat er geen kans op beterschap is. Pneumatische manipulatoren nemen het werk van de operator bijvoorbeeld niet volledig over, maar zorgen wel dat de fysieke lasten tot een minimum gereduceerd worden. Dat doen ze door het stuk – een vat, zak, emmer, plaat, rol … – gewichtsloos te maken, waarna de operator het moeiteloos én precies kan verplaatsen, draaien of anderzijds manipuleren. Je hoeft niet vanop afstand iets met knoppen te bedienen, maar hebt het letterlijk zelf in handen, zij het zonder de zware belasting.”

Er is een enorme verscheidenheid aan grijpers en toolings, geschikt voor zowat elk product.

Eindeloze mogelijkheden

Hoewel het basisprincipe van de pneumatische manipulatoren steeds hetzelfde is, zijn er volgens Reverse geen twee dezelfde. “Uiteraard zijn er verschillende types, uitvoeringen en gewichtsklassen, maar de grootste veelzijdigheid zit hem in de verschillende toolings. Die gaan van een simpele haak tot aangepaste grijpers met zuignappen of magneten.” Voor Lutosa, waar een manipulator ingezet wordt om een volledige laag kartonnen dozen in één beweging van het ene naar het andere pallet te verplaatsen, rustte Arcadel de grijper bijvoorbeeld met verschillende klemmen uit, zodat hij zich perfect aan verschillende stapelpatronen kan aanpassen. Een extra roterende as op de grijper zorgt er dan weer voor dat de dozen laag per laag geschrankt kunnen worden. “Manipulatoren komen overigens niet alleen van pas voor het transport of stapelen van goederen. Er kan nog veel meer bewegingsvrijheid geïntegreerd worden. Bij Coca-Cola in Wilrijk worden onze toestellen bijvoorbeeld gebruikt om rollen met folies op te pikken, te kantelen en op de as van de machine te schuiven.”

Na de productie wordt elk toestel uitvoerig met materiaal van de klant getest.

Altijd op maat

Dergelijk maatwerk is het visitekaartje van Arcadel. “Om klanten kennis te laten maken met de intuïtieve bediening en de diversiteit aan mogelijkheden staan in onze showroom in Roeselare een stuk of tien verschillende manipulatoren opgesteld. En toch is er quasi niemand die ooit met precies zo’n toestel naar huis gaat. Alles wordt op maat van de specifieke noden van het project ontwikkeld. Daarvoor gaan wij ter plaatse, bekijken we het proces en de omstandigheden en ontwerpen we een aangepaste manipulator. Moet die bijvoorbeeld aan rails hangen of op een voet staan? Moet hij verplaatsbaar zijn? Welke bewegingen moet je ermee kunnen maken en wat is de vooropgestelde cadans? Hoe zwaar en omvangrijk zijn de stukken? Welke grijper of tooling heb je nodig om de vooropgestelde actie op de meest efficiënte doch veilige manier te doen? Komt het toestel in direct contact met voedingswaren en zo ja, gaat het enkel om de grijper of moet de volledige manipulator in rvs uitgevoerd worden? Al die zaken worden onderzocht en aan het engineeringteam in Italië overgemaakt, waarna zij tot de verdere engineering en productie overgaan. Vervolgens wordt het toestel uitvoerig met testmateriaal van de klant getest. Pas dan wordt het naar hier overgebracht en zorgen wij voor installatie, onderhoud en verdere service.”    

Naast mechanische grijpers zijn er ook magnetische toolings.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details