NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Bijzondere opendeurdag reveleert visie, kennis en competentie
IGUS Keulen. Achteraan het nieuwe gebouw met externe draagconstructie.

Bijzondere opendeurdag reveleert visie, kennis en competentie

Kunststofspecialist igus heeft op 7 juni een enthousiast bijgewoond opendeurevent georganiseerd in het moederbedrijf in Keulen. Een dertigtal genodigden waren getuige van het meesterschap en vooral de visie die de firma koestert. En dat is er een die staat voor adaptieve en bestendige groei in een continu evoluerend industrieel landschap.

“Een volledige rondgang in ons bedrijf hier neemt in principe twee volle dagen in beslag”, zo legde Thorsten Beitzel van igus France uit na  zijn korte bedrijfspresentatie. “Alleen hebben we vandaag maar een drietal uur.” Het werden alvast drie heel fascinerende uren, waarbij we een diagonaal bezoek brachten aan enkele sleutelafdelingen binnen het bedrijf, en afsloten met de betaalbare, maar niet minder hightech robotica die igus in huis heeft. Een overzicht.

De indrukwekkende spuitgietafdeling van IGUS.

Kabelconfectie

De rondgang, geleid door Beitzel, nam met een bezoek aan de gerenommeerde afdeling kabelconfectie van igus alvast een overtuigende start. Hier wordt elk afgewerkt product – een van connectoren voorziene kabel op maat – voor 100% op functionaliteit getest vóór uitlevering. In het labo worden loten steekproefsgewijs getest op duurzaamheid via onder meer  cyclische langetermijnproeven.

Spuitgieten

Dan volgt de dominante spuitgietafdeling, waar igus voor een volle 100% recuperatie van het residu in de aanspuitkanalen gaat. Een volledig separaat draaiende mini-afdeling werkt zelfs autonoom, en verzorgt aanvoer van granulaat, afvoer van afgewerkt product én de matrijzenwissels zonder enige menselijke tussenkomst.​In de afdeling Technicum valt ons oog bovendien op een spuitgietmachine die in het product massieve glasvezel verwerkt door deze nét voor de injectie op relatief groot kaliber (6 – 8 mm) te verknippen en in situ, in de matrijs dus, te doseren. De techniek levert een composietmateriaal op dat bijzondere mechanische karakteristieken kan voorleggen. Tijdens ons bezoek werden met dit materiaal bijvoorbeeld sokkels voor zonnepanelen gespoten. De eigen matrijzenmakerij is mogelijks nog indrukwekkender, met een  infopaneel langs het gangpad dat iedereen bij de les moet houden: ‘igus wint de trofee voor interne matrijzenbouw in Duitsland anno 2022, en klopt hiermee 2 BMW-vestigingen.’

Het dak en de nieuwbouw

Voor we de externe stalen wenteltrap naar het dak nemen, wordt nog snel het grondstoffenmagazijn aangedaan. “Hier ligt permanent voor een vol jaar aan grondstof, een politiek die we al pre-corona invoerden”, zo stelt Beitzel. Op naar het dak dus: hier valt pas de omvang van de bolvormige lichtkoepels op, alle keurig naar het noorden gericht voor een arbeidsvriendelijke lichtinval. Geen storende volle zon in de werkplaatsen, hier. We zien nu ook de aanpalende nieuwbouw opduiken, met een geel geverfde, dragende constructie die dit keer extern werd uitgevoerd. Zo wordt beduidend meer nuttige ruimte gecreëerd. “Over een definitieve indeling van het nieuwe gebouw moet igus op termijn nog een ei leggen”, zegt Beitzel: “We willen hierover zeker niet te snel beslissen; adaptief zijn is voor ons minstens zo belangrijk. Vandaar de keuze voor een groot, zeg maar gerust overgedimensioneerd gebouw.”

Blik op het testlabo.

Showroom

De afdeling Stand, zoals ze in het Duits bij igus wordt genoemd. Deze werd wel degelijk naar aanleiding van de pandemie opgericht, en biedt een soort permanent beursplatform van waaruit online de wereld moet worden bereikt. Je kunt er zowat àlle producten die igus in portefeuille heeft aanschouwen. Een heel volledige, bijna materiële catalogus, die ook prijsindicaties vermeldt. Heel dynamisch en geanimeerd uitgevoerd ook, met werkende systemen als glijlagers en opengewerkte robotica in volle actie, vrijuit door de bezoeker te bedienen.

De robotica toonzaal.

Afdeling robotica

Net wanneer je denkt ongeveer alles al gezien te hebben: enter de toonzaal voor betaalbare robotsystemen van igus. Vooral de compactheid van de getoonde robot- en cobotsystemen valt hier op. Manusjes-van-alles, die naar gelang de gekozen configuratie met gemak lijmwerk, kwaliteitscontroles, pick-and-place, of welke andere opdrachten ook kunnen uitvoeren. Wie ooit de kans krijgt om dit soort robotica aan het werk te zien, beseft dat de woorden ‘grens’ of ‘limiet’ straks compleet irrelevant worden. Alles staat of valt echter met die configuratie, die door de gebruiker zelf, online, is op te bouwen. De website van igus’ Affordable Robotics voorziet daarom in een onwaarschijnlijke veelheid van opties en aanbouwcomponenten zoals visiesystemen en sensoren, aandrijvingen, stuursystemen, grijpers, enzovoort, waarmee je in de configurator echt alle kanten op kunt. Een videobibliotheek met bestaande, door klanten onderschreven en ooit bestelde systemen helpt je hierbij zeker. De configurator beschikt trouwens zelf over een  krachtige simulatietool, waardoor je nog beter kunt inschatten of jouw configuratie de voorziene taken zal aankunnen. Alle sturingen worden bovendien gedragen door de gratis bijgeleverde, intuïtieve igus software.     ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details