NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Betrouwbare ergonomische oplossingen voor jaren
Op een pallet worden batches gemaakt van bonen van verschillende origines volgens het order.

Betrouwbare ergonomische oplossingen voor jaren

Inzetten op duurzaamheid is ook inzetten op kwalitatieve materialen die zich jaren betrouwbaar van hun taken kwijten. Dat is de filosofie die Arcadel hanteert met elk van zijn pneumatische manipulatoren van Dalmec. Kwaliteit staat voorop in alle keuzes die het bedrijf maakt, van de gebruikte materialen tot het opgebouwde concept. Voor Rombouts was dit de voornaamste reden om voor de toestellen van Dalmec en de service van leverancier Arcadel te kiezen.

Koffiebonen worden doorgaans in jute zakken aangeleverd. Gewichten die kunnen oplopen tot 80 kg en dus een bijzonder zware belasting zijn voor de medewerkers. Steeds meer bedrijven uit die sector investeren daarom in de ergonomische oplossingen van Dalmec en Arcadel. “Zo werkten we recent een project af bij Steinweg”, vertelt Thierry Reverse, zaakvoerder bij Arcadel dat de pneumatische manipulatoren van Dalmec exclusief verdeelt in België en Luxemburg. 

De pneumatische manipulatoren van Dalmec maken licht werk van de zware lasten die koffiebonen in jutezakken zijn (tot 80 kg vaak).

Licht werk maken van zware lasten

Steinweg is actief in de Antwerpse haven als aanbieder van logistieke diensten. Vanuit de opslagmagazijnen vertrekken de ingevoerde koffiebonen naar verwerkers over de hele wereld. “Het toestel wordt daar gebruikt om de bestelling voor de klanten klaar te maken. Op een pallet worden batches gemaakt van bonen van verschillende origine volgens het order.” Vroeger een lastig manueel karwei met zakken tot 80 kg, vandaag maken de pneumatische manipulatoren van Dalmec, uitgerust met grijpers met speciale klemmen, er licht werk van. “Een oplossing die zijn toegevoegde waarde al bewezen had in Nederland voor Steinweg.” 

Betrouwbaarheid door kwaliteit en modulariteit

Momenteel werkt Arcadel aan een gelijkaardige oplossing voor Rombouts in Aartselaar. Reverse: “Daar gaat het om jutezakken die vanuit de ontvangst naar het begin van de installatie gebracht moeten worden. Ze hadden nochtans al een andere oplossing staan, maar daarmee liepen ze te vaak tegen defecten en storingen aan. Bij Dalmec hanteren ze gelukkig een andere filosofie. De toestellen worden al van bij de ontwikkeling zo goed mogelijk beschermd tegen slijtage. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met een dubbele kabel in plaats van een enkele om het gewicht te dragen. Daarnaast wordt voor een modulaire aanpak gekozen, zodat de afzonderlijke componenten gedemonteerd en vervangen kunnen worden. Duurzaamheid staat echt voorop, zodat klanten kunnen rekenen op een betrouwbare werking.”

Een ander sterk punt dat de klanten weten te smaken is het maatwerk waarvan Dalmec en Arcadel hun visitekaartje gemaakt hebben.

Maatwerk als visitekaartje

Een ander sterk punt dat klanten weten te smaken is het maatwerk waarvan Dalmec zijn visitekaartje gemaakt heeft. “De toestellen worden altijd op maat opgebouwd vanuit de specifieke situatie ter plaatse. Want hoe beter ze aangepast zijn aan het werk dat ze moeten uitvoeren, hoe sneller de operatoren ze gebruiken”, legt Reverse uit. Een mooi voorbeeld daarvan is de oplossing die Arcadel bij Topbronnen voorziet. Daar staan de toestellen in om de rollen folie aan te leveren voor verder transport in de productie. Een doorn past in de rol die verticaal staat, spant zich dan op en zorgt voor een kantelbeweging, zodat de rol horizontaal op zijn plaats kan afgelegd worden. “In perfecte synergie met wat er al aanwezig was. Er werd voorheen gewerkt met een systeem met karren om de rollen te verplaatsen. Dat werkte perfect. Het probleem zat hem bij het manueel kantelen waarbij de rol met folie op de karren geplaatst wordt. Dat zorgde gemakkelijk voor schade en het daarbij horende verlies. Dat hebben we volledig kunnen wegwerken.”

Een doorn past in de rol en spant zich dan op en zorgt voor een kantelbeweging, zodat de rol op zijn plaats kan komen.

Altijd de toepasbaarheid voor ogen houden

Nochtans had de klant eerst geïnformeerd naar een mobiele oplossing in plaats van een vaste post aan de machine. “Dat had technisch ook perfect gekund dankzij de flexibiliteit van onze toestellen. Maar we proberen het verschil te maken door mee te denken met de klant over hoe zich dat dan in de praktijk vertaalt. Voor mobiele oplossingen moet er, waar het werk uitgevoerd wordt, ook persluchttoevoer en al dan niet elektriciteit aanwezig zijn. Ofwel kiest men voor een batterijsysteem maar wat als de medewerkers de batterij vergeten laden? Bovendien kost het dan weer even tijd om het toestel perfect in te stellen, zodat een betrouwbare werking gegarandeerd is. Je moet die aandachtspunten ook durven uitspreken en dan samen kijken wat het beste werkt. Eerlijk en transparant. Dan kom je tot de beste oplossingen”, besluit Reverse.    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details