De Tiense Suikerraffinaderij staat sinds 1836 garant voor suikerproducten van hoge kwaliteit. Het doet dat vanuit acht sites. De suikerfabriek in Wanze krijgt suikerstroop aangeleverd vanuit de Rasperij in Longchamps. Daar is men erin geslaagd om meer zekerheid in het productieproces in te bouwen dankzij de robuuste en betrouwbare instrumenten van VEGA.
De Tiense Suikerraffinaderij is marktleider in België voor de productie van suiker voor de industrie en voor alledaagse consumptie. Sinds 1989 maakt het bedrijf met zijn 600 medewerkers deel uit van de groep Südzucker, die wereldwijd actief is. Duurzaamheid zit verankerd in het DNA van beide. Zo gaat niets van de suikerbieten verloren. Alle nevenproducten worden gevaloriseerd en krijgen een tweede leven, doorgaans in de landbouw. Het uiteindelijke doel is om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Dit jaar is de Tiense Suikerraffinaderij een project gestart met een hogetemperatuur-warmtepomp met een thermisch vermogen van 5 MW, om voor te bereiden op de toekomstige elektrificatie.
Daarnaast wordt op innovatieve technologieën vertrouwd om water en energie te besparen. Dankzij de bouw van een ultramoderne diffusietoren op de site in Wanze zal de Tiense Suikerraffinaderij zijn CO2-uitstoot met 6.000 ton per jaar verminderen en 150.000 m³ water besparen. Een diffusietoren is een grote warmwatertank die dient om suiker uit suikerbieten te extraheren, een cruciale stap in het suikerproductieproces. De bieten, afkomstig uit velden die gemiddeld 50 km van de fabriek liggen, worden gewassen en in kleine ‘snippers’ gesneden. Deze snippers worden ondergedompeld in heet water van 72 °C gedurende ongeveer 2 uur. Door dit proces komt de suiker vrij en vermengt ze met het water, waardoor twee bijproducten ontstaan: de pulp, die wordt gebruikt als veevoer, en het suikersap. Dit suikersap wordt vervolgens behandeld om onzuiverheden zoals mineralen te verwijderen, voordat het wordt ingedampt om het water te extraheren en vervolgens gekristalliseerd om suiker te verkrijgen. Deze modernisering van de extractietoren maakt deel uit van een langetermijnstrategie om een duurzame suikerproductie te garanderen.
VEGA en de Südzucker Groep werken al meer dan vijftien jaar samen. In België is men begonnen met het uitrusten van de opslagsilo’s met in eerste instantie ultrasone sensoren. Vandaag zijn het de nieuwste VEGAPULS 6X radarinstrumenten die een zeer nauwkeurige en gebruiksvriendelijke niveaumeting bieden. De VEGAPULS 6X radar, gemonteerd op de draaibare flens, optimaliseert de meting door zich te richten op het midden van de opslagtank. Voor drukmetingstoepassingen worden de VEGABAR 82 en VEGABAR 83 gebruikt voor de meest complexe en moeilijke niveaumetingen. Ze zijn geschikt voor diverse toepassingen, zoals verschildrukmetingen, metingen onder temperatuurbeperkingen of in kleverige omgevingen en voorzien van de juiste certificaten voor gebruik in de voedingsindustrie. Enkele belangrijke metingen worden gedupliceerd door de VEGAPASS 81 en VEGAMAG 81 systemen. Suiker in hoppers krijgen kan moeilijk zijn. De VEGAWAVE 61 niveauschakelaars signaleren eventuele verstoppingen tijdens het proces.
In heel het productieproces van de Tiense Suikerraffinaderij in Wanze bewijzen de instrumenten van VEGA dus hun meerwaarde. Het technische team vertelt dat ze erin geslaagd zijn hun productieproces echt betrouwbaarder te maken dankzij de integratie van de robuuste en altijd correct presterende VEGA instrumenten. “We willen dan ook graag het hele team van VEGA België bedanken voor hun professionaliteit, technische ervaring en klantgerichtheid tijdens de samenwerking”, klinkt het daar overtuigd.
Neem dan rechtstreeks contact op met VEGA N.V..
Contact opnemen