NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Besparingen in perslucht opsporen
In plaats van louter te weten of er perslucht is of niet, kan men nu nauwkeurig de meting van doorstroming en het verbruik opvolgen.

Besparingen in perslucht opsporen

Door de prijsstijgingen op de energiemarkt, weegt deze factor steeds zwaarder door in de productiekost. Wie zijn vast contract onlangs of binnenkort ziet aflopen, weet dan ook wat hem te doen staat: besparingen opsporen. Een van de duurste energiebronnen vandaag is perslucht. Maar de metris sensoren van ifm electronic tonen u de weg naar een efficiënter gebruik. 

Door metris sensoren aan de ingang bij elke machine te plaatsen, kan je perfect opvolgen hoe het persluchtverbruik evolueert.

Perslucht biedt bijzonder veel potentieel voor besparingen op uw energiefactuur. “Omdat we in het verleden enerzijds te weinig nog zijn bezig geweest met een correcte dimensionering. Door de betaalbaarheid van energie werd er meestal wat extra marge ingebouwd die eigenlijk niet nodig is. Anderzijds zorgen lekken ervoor dat er veel perslucht en dus energie verloren gaat. Naar schatting zou een derde van de geproduceerde perslucht wereldwijd weglekken”, vertelt Marc Everaert, general manager van ifm electronic Belgium. En dat heeft niet alleen zijn impact op de energiefactuur. “Een verkeerd perslucht­debiet zal ook het goed functioneren van uw toepassingen hinderen. Te weinig kan ervoor zorgen dat uw producten niet voldoende in beweging komen met kwaliteitsverlies als gevolg. Te veel zal dan ook weer het energieverbruik nodeloos verhogen.” 

Nauwkeurig meten en monitoren

ifm electronic ontwikkelde daarom 20 jaar geleden al zijn metris sensoren om het persluchtverbruik in leidingen te monitoren. “Bij de lancering was dit een bijzonder innovatief product, omdat het een nieuw meetprincipe introduceerde voor persluchtmeting.
In plaats van louter te weten te komen of er perslucht was of niet, kan men nu nauwkeurig de meting van doorstroming en het verbruik opvolgen. In de loop der jaren hebben we dit verder op punt gezet. Vandaag combineren we vier proceswaarden (flow, druk, temperatuur en totale verbruikshoeveelheid) in één sensor. Hierdoor zijn het ook vandaag nog de meest relevante sensoren voor de toepassingen”, legt field Sales Support Geert De Pauw uit. En interessanter dan ooit om bedrijven aan hun energie­factuur te helpen knabbelen. “De werking is misschien nog het beste te vergelijken met hoe de elektriciteitsmeter thuis werkt. In plaats van aan de hoofdingang, net achter de compressor dus, plaats je ze aan de ingang bij elke machine. Op die manier kan je perfect opvolgen hoe het persluchtverbruik in elke installatie evolueert.”     

Het metris gamma evolueerde de afgelopen jaren niet alleen naar meer diameters (van DN8 tot DN250), maar kan tevens meerdere gassen analyseren.

Moneo toont eenvoudig de weg naar besparingspotentieel

Maar net zoals een weegschaal niet volstaat om te vermageren, moeten bedrijven die data vervolgens ook opvolgen om het verbruik terug te dringen. “Lekken veroorzaken geen lawaai, geen geur, geen vocht en zijn in het verleden nooit topprioriteit geweest. Maar als je weet dat er bij een lek van slechts 2 mm bij een druk van 10 bar al 6.000 euro laat verloren gaan … In het huidige economische klimaat zien we plots zelfs terugverdientijden die korter zijn dan de eigenlijke betalingstermijn op de factuur”, voegt De Pauw toe. Om zijn klanten eenvoudig inzicht te geven in waar het besparingspotentieel in hun productie precies zit, is er naast het TFT-display op de sensor ook moneo. Everaert: “Je hoeft er geen intelligentie aan toe te voegen, niks te programmeren, enkel klikken en configureren om de data uit de metris sensoren in overzichtelijke dashboards om te zetten. Koppel daarom de nodige alarmen aan wanneer er anomaliën optreden en je bent binnen de kortste keren op weg naar een lagere energiefactuur.”

Vandaag combineren de metris sensoren vier proceswaarden (flow, druk, temperatuur en totale verbruikshoeveelheid) in één sensor.

Ook voor andere gassen

Een aanpak die zich overigens niet alleen tot perslucht hoeft te beperken. Het metris gamma evolueerde de afgelopen jaren niet alleen naar meer diameters (van DN8 tot DN250), maar kan tevens meerdere gassen analyseren. “Ook de prijzen voor gassen zoals zuurstof en stikstof gingen de afgelopen maanden in crescendo. Zuurstof krijgt bijvoorbeeld veel toepassing in snijprocessen. Daar kan monitoring nog belangrijker zijn om over het juiste debiet te maken omwille van de kosten, de kwaliteit en de veiligheid.”      

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details