NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Automatisering is een leertraject
KoMotion zoekt en vindt oplossingen op maat voor, in hoofdzaak, end-of-line toepassingen.

Automatisering is een leertraject

Producten, aantallen, verpakkingen, snelheden, operatoren en omstandigheden verschillen van project tot project en vragen telkens een andere aanpak. Het is hét geprefereerde speelveld van machinebouwer KoMotion, die met groot enthousiasme naar geschikte (en soms onverwachte) oplossingen zoekt.

Tekst Elise Noyez  |  Beeld KoMotion

Een jonge onderneming met bakken ervaring, zo kan je KoMotion omschrijven. Al-vorens ze in 2019 hun eigen bedrijf oprichtten, waren zaakvoerders Kris Clompen en Kim Aerts immers al ettelijke jaren actief in automatisatie en machinebouw. De kennis, kunde en geestdrift die ze daar opdeden, zetten ze vandaag volledig in voor het uitwerken van oplossingen op maat voor, in hoofdzaak, end-of-line toepassingen, ongeacht of het een aanpassing, retrofit of volledige turnkey oplossing betreft.

Kim Aerts (links) en Kris Clompen (rechts) delen hun enthousiasme over automatisering sinds kort met hun eerste werknemer, Renzy Goedertier.

Proof of concept

Oplossen, dat betekent bevragen, proberen en optimaliseren. Soms betekent het ook buiten de begane paden treden. Die open blik kenmerkt de aanpak van KoMotion, dat ook binnen het soms stringente kader van vooropgesteld budget, vigerende veiligheidseisen en eventuele andere voorkeuren naar creatieve oplossingen zoekt. Creatief wilt echter in geen geval zeggen vrijblijvend. Integendeel. Theorie en praktijk gaan bij KoMotion hand in hand, en teneinde de haalbaarheid en efficiëntie van bepaalde concepten te toetsen, gaat het bedrijf al vroeg aan de slag met 3D-modellen, testopstellingen en indien nodig in situ experimenten. Ook een eigen cobot wordt hiertoe regelmatig geprogrammeerd en geherprogrammeerd. Leidt dat niet tot een volwaardig proof of concept, dan worden er op zijn minst de praktische moeilijkheden en valkuilen mee blootgelegd.

Lokale partner

Alle voorbereidingen ten spijt, eindigt het leertraject van automatisering evenwel nooit bij de oplevering van een machine. De integratie van een cobot, bijvoorbeeld, maar ook automatisering in het algemeen, is per definitie een iteratief proces dat enkel op locatie vervolledigd en geoptimaliseerd kan worden. Een lokale en flexibele partner die snel kan ingrijpen biedt in dat opzicht enorme voor-delen. Onder meer bij Vandemoortele in Izegem, Crelem Bakeries in Asse en Roltex in Erembodegem zijn ze zo inmiddels vertrouwd met de gezichten van KoMotion. Zelf kennismaken? Dat kan via de website van KoMotion.   

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details