NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Automatisch bundelverpakken van kartonnen doosjes diepvriesgroenten bij PolarPack
De bundelverpakkingsmachine bundelt de doosjes met diepvriesgroenten per zes of acht

Automatisch bundelverpakken van kartonnen doosjes diepvriesgroenten bij PolarPack

PolarPack, gelegen in Waalwijk, is gespecialiseerd in het ompakken van diepvriesproducten in bulk naar kleine consumentenverpakkingen. Algemeen Directeur Jan Voets onthaalt ons hartelijk. Het warme gesprek staat in schril contrast met de eerder koude aard van de activiteiten van dit bedrijf.

Algemeen Directeur Jan Voets van PolarPack met LP Packaging bundelverpakkingsmachine van Presa

Groothandelaar Rombouts Food International

In 1980 richtte Nico Rombouts een familiebedrijf op onder de naam ‘Rombouts Food International’, een groothandelaar die producten in grote volumes inkocht en vervolgens met een marge verkocht. In 2010 veranderde het business model door de fusie met diepvriesspecialist ‘van Rijsingen’. Zo ontstond de firma ‘Froster’, een full service logistieke dienstverlener voor diepvries levensmiddelen in de Benelux.

Verpakkings-productiehal bij PolarPack

Froster als full service logistieke dienstverlener

Jan licht toe wat die full service precies inhoudt: “Froster doet in feite iets wat niemand anders doet: de klant zoveel mogelijk ontzorgen. De firma beschikt over maar liefst 20.000 opslagplaatsen voor diepvries pallets waarvan onze klanten een stuk huren en ons betalen voor het regelen van hun volledige back-office. Dit kan zelfs gaan tot het monitoren van hun voorraad. De producten die hier staan, blijven trouwens eigendom van onze klanten. De afnemers van onze klanten bestellen rechtstreeks bij ons en betalen ons ook. Wij betalen op onze beurt onze klanten en trekken de kosten voor onze logistieke diensten ervan af. Het is echt een uniek model.”

PolarPack, ompakker van diepvriesgroenten

PolarPack als ompakker van diepvriesproducten

In dat full service model past ook het ompakken van producten: “Bij de klanten van Froster groeide alsmaar de vraag om producten in bulk aan te leveren en het omverpakken naar een kleinere consumentenverpakking aan hen over te laten. In 2017 werd besloten om naast de logistieke activiteiten van Froster een specifieke verpakkingsactiviteit op te zetten. Zusterbedrijf ‘PolarPack’ was geboren!”

Van één naar zes verpakkingslijnen op vier jaar tijd

De machines in de productiehal van PolarPack zijn allemaal nieuw. Dit was een bewuste keuze om storingen te vermijden en om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van externe technische diensten. Jan vertelt: “Het was mijn taak de verpakkingsactiviteit op te zetten en vorm te geven aan zowel de inrichting van het pand als aan de vereiste machines. We hebben heel veel geïnvesteerd in automatisering. Zo zijn we vier jaar geleden begonnen met één verpakkingslijn en groeiden we intussen uit tot een zestal lijnen. Momenteel hebben we 25 à 30 personen in dienst die gedeeltelijk in twee ploegen werken. De complexiteit van het ompakken is iets dat veel mensen onderschatten. Vaak is verpakken het meest ingewikkelde deel van het volledige productieproces. Het neemt de meeste ruimte in beslag en vergt veel flexibiliteit en organisatie met al die verschillende folies, doosjes en etiketten. Kortom, het leven van een co-packer is allesbehalve eenvoudig!”

Van manueel bundelen…

Twee jaar geleden vroeg van Rijsingen aan PolarPack of ze voor hen bio diepvriesgroenten konden afvullen in doosjes die vervolgens gebundeld moesten worden. Jan vervolgt: “We wilden dit zo efficiënt mogelijk aanpakken met zo weinig mogelijk personeel. In eerste instantie besloten we een krimptunnel te huren die enkel zorgde voor het krimpen van de folie. We moesten dus alsnog manueel bundelen. Al snel spraken we van drie à vier miljoen doosjes op jaarbasis waardoor al na enkele maanden huur bleek dat een aankoop interessanter was dan te blijven huren. Omdat het zonde is iemand in te zetten die enkel bundels maakt, gingen we dan ook op zoek naar een alternatieve oplossing die beide handelingen combineert.”

… naar de automatische bundelpakker van Presa

Eerder kocht PolarPack bij Presa al een Audion doorloopsealer D552 AVTS voor het sealen van één-kilo zakken. “Aangezien we nogal trouw zijn aan onze leveranciers kwamen we opnieuw bij Presa terecht voor dit bundel-krimpproject. De bundelpakker SFE 800V AU RC 90°X2 van LP Packaging bleek daarvoor een uitermate geschikte oplossing. De LP Packaging bundelverpakkingslijn werd inmiddels ongeveer een jaar geleden in dienst genomen en draait momenteel met een output van vijf à zes bundels per minuut. Dit gedurende zestien uur per dag, vijf dagen op zeven. De machine bundelt de doosjes met diepvriesgroenten per zes of acht, waarbij de totale breedte van een bundel zo’n 40 tot 45 cm bedraagt.”

Heel tevreden over de investering

PolarPack draait de bundelverpakkingslijn met slechts drie personen. Één persoon vult de multihead, iemand stapelt de bundels en één persoon voert de producten af en aan: “De bundelverpakker bevalt ons echt enorm. Bij andere lijnen hebben we bijvoorbeeld een extra persoon nodig. In het begin moesten een aantal dingen afgesteld worden, wat allemaal keurig opgelost werd door de technieker van Presa. Na enkele dagen draaide de machine al op volle toeren.”

Pallet vol gebundelde kartonnen doosjes diepvriesgroenten met krimpfolie

Zelden storingen en vlotte foliewissels

De LP Packaging bundelverpakkingsmachine heeft zelden of nooit te kampen met storingen: “Enkel zo nu en dan een programma aanmaken voor een nieuw doosje, meer is niet nodig. We werken met dezelfde soort folie in twee verschillende breedtes, waarbij de foliewissel erg vlot verloopt. Omdat we over dermate grote volumes spreken, draaien we in principe één soort producten per week. Wat natuurlijk fantastisch is voor het instellen van de machine!”

Maar liefst 20.000 opslagplaatsen voor verpakte diepvries pallets

Folie als waardig alternatief voor karton

Omwille van de enorme prijsstijgingen en de alsmaar langere levertermijnen voor karton, heeft PolarPack zich goed voorbereid: “We hebben bewust alvast een aantal bijkomende producten geprogrammeerd in de bundelverpakkingsmachine. In geval er een tekort aan karton zou komen of de prijzen dermate blijven stijgen, kunnen we de klanten perfect een waardig, goedkoper alternatief aanbieden met krimpfolie. Bovendien vermijden we zo stil te komen vallen.”

Presa als specialist waarop je kan rekenen

Jan is tevreden met de samenwerking met Presa: “Ik zoek altijd een specialist met wie ik een klik heb en waarvan ik denk dat die wel degelijk voor ons klaarstaat als we bellen. Een leverancier die snapt waarmee we bezig zijn en die beseft dat we misschien wat meer vragen dan een ander omdat we in-house nu eenmaal niet allemaal techneuten hebben rondlopen. Ik wil dus kunnen rekenen op een expert die ons precies zegt wat we moeten doen om te vermijden dat de lijn nodeloos stil komt te staan. Presa lost die verwachtingen zeker in.”

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details