NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
3.600 m2 acrylaatvloer brengt oude fabriekshal weer bij de tijd
De blauwe zone is de allergenenzone en beslaat zo’n 800 m².

3.600 m2 acrylaatvloer brengt oude fabriekshal weer bij de tijd

Teneinde de HPP behandelingstechniek te kunnen aanbieden, investeerde HPP Belgium in 2018 in enkele fabriekshallen in de Borinage. Twee jaar later moesten onder meer de productieactiviteiten van The Juicy Group, producent van verse fruit- en groentesappen, geïnfuseerde waters en soepen, er ondergebracht worden. Aangezien de hallen in kwestie nog uit het mijntijdperk dateerden, vereiste dat evenwel de nodige aanpassingen. Een box-in-box oplossing met acrylaat gietvloeren bracht alles up-to-standard.

Een eerste fabriekshal werd al meteen in 2018 aangepakt; in 2020 volgde een tweede exemplaar. “De panden waren enorm verouderd”, geeft Bram D’hondt van HPP Belgium toe. “Teneinde ze aan de hedendaagse bouwnormen aan te passen, maar bovenal in regel te brengen met de strenge eisen inzake hygiëne en veiligheid in onze sector, was een box-in-box oplossing de meest aangewezen piste. Hiertoe werd in de bestaande hal een volledig nieuw fabrieksvolume gebouwd, met onder meer isolerende sandwichpanelen en een gloednieuwe betonvloer.”

Tijdens de uitvoering werd veel aandacht besteed aan grote en kleine details, van uitzettingsvoegen tot retoucheringen.

Hygiënische vloer op maat van de toepassing

Voor de afwerking van de nieuwe betonvloer deed HPP Belgium een beroep op Deweco, dat een acrylaat gietvloer plaatste. “De eisen voor de vloer liggen in ons vakgebied uiteraard erg hoog. Ze moet hygiënisch zijn en gezien de producten waarmee we werken – denk aan citrusvruchten – uitermate zuurbestendig. Daarenboven wordt er in de fabriek zo’n acht uur per dag gepoetst. Een goede reinigbaarheid en hoge weerstand tegen de gebruikte producten zijn dus eveneens essentieel. De acrylaatvloer die Deweco ons voorstelde, voldeed aan alle eisen die we vooropstelden.” In totaal realiseerde Deweco in de tweede fabriekshal een oppervlakte van pakweg 3.600 m², in drie verschillende zones. “Elke zone is voorzien van afgeronde plinten en een eigen kleur in functie van de activiteiten die er plaatsvinden. In de allergenenzone, goed voor 800 m², kreeg de vloer een blauwe kleur mee; de gele en de rode zone, respectievelijk de vloeibare en de extractiezone, meten elk zo’n 1.400 m².” In alle zones werd tevens kwarts aan de vloer toegevoegd om de nodige anti-slipeigenschappen te verzekeren, met in de rode zone en iets hogere dosering. “Aangezien hier ook met vorkheftrucks gereden wordt en er dus een zwaardere belasting is, werd er tevens een extra druklaag voorzien.”

Volgens afspraak

Voor Deweco, dat al ruim vijftien jaar gespecialiseerd is in de plaatsing van kunststofvloeren en onder meer ziekenhuizen, bakkerijen, horecazaken en winkels tot zijn cliënteel mag rekenen, betekende de HPP fabriek met zijn 3.600 m² in wezen een schaalverhoging ten opzichte van de reguliere projecten, maar veel heeft HPP Belgium daar niet van gemerkt. D’hondt: “Het project is feilloos verlopen. Zowel wat betreft de technische en esthetische eigenschappen van de drie vloeren als naar planning en uitvoering toe zijn alle afspraken perfect nagekomen.” Wouter De Weerdt van Deweco vult aan. “Het voordeel van deze vloer is natuurlijk dat ze al na twee uur volledig droog is. Voor kleinere oppervlakken betekent het dat we op één dag tijd een volledig project kunnen realiseren. In dit geval volstond een dikke week.”

In de rode zone, de extractiezone, wordt ook met vorkheftrucks gereden. Hier werd daarom meer kwarts en een extra druklaag toegevoegd.

Vakmanschap

D’hondt prijst tot slot nog de gedrevenheid en het technisch vakmanschap van het Deweco plaatsingsteam. “Met een gietvloer bekom je een erg mooi resultaat, maar de omstandigheden van plaatsing zijn doorgaans geen lachertje. Toch zagen we tijdens de uitvoering vooral veel enthousiasme en trots. Dat weerspiegelt zich in een technisch sterk resultaat met respect voor grote en kleine details, van uitzettingsvoegen tot kleine retoucheringen.”    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details