Pas jij al ontvochting toe in jouw voedingsproductie? Zelfs een minuscule hoeveelheid van campylobacter of listeria monocytogenes bacteriën kan slopende gevolgen hebben. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat hoe vochtiger de lucht is, hoe meer kans de bacteriën krijgen om zich te verspreiden. Ze hebben immers water nodig om hun cellulaire processen te ondersteunen. Een goede beheersing van het vochtniveau in jouw productie is dus instrumenteel in het creëren van voedselveilige producten. Veel bedrijven hebben er daarom al de laatste stap in hun schoonmaakcyclus van gemaakt en rekenen op de technologie van Munters om voedselveilig te produceren. De cijfers bewijzen dat het werkt.
Het belang van ontvochtiging valt niet te ontkennen. Cijfers bewijzen zwart op wit wat de impact kan zijn op bacteriën en dus op de voedselveiligheid in jouw productie. Uit een studie (Qiu et al., 2022) blijkt dat bij een relatieve vochtigheid van 70% de bacteriële groei 22,3 keer zo groot is dan bij een vochtigheid van 50%. Dit betekent dat een vermindering van de wateractiviteit een ingrijpend effect heeft op de microbiële groei. Er kan bijvoorbeeld een toename van de vertragingsfase en een afname van de groeisnelheid en de celproductie worden waargenomen.

Onderzoek, zoals beschreven in het International Journal of Food Microbiology, benadrukt het cruciale belang van vochtigheidsbeheersing en shockdrogen bij het tegengaan van listeria monocytogenes. Deze bacterie, die zelfs bij koelkasttemperaturen kan groeien en resistente biofilms vormt, zorgt voor bijzondere uitdagingen in de voedings-industrie. Zowel intensieve droging als gecontroleerde rehydratie zijn cruciaal om de levensvatbaarheid van de bacterie te verminderen en celmembranen te beschadigen. Dit leidt tot verbeterde hygiënische omstandigheden in voedselproductiezones. Shockdrogen en rehydratie creëren droogte en waterstress, waardoor het celmembraan van de bacterie verzwakt en doordringbaar wordt. De combinatie van reiniging, desinfectie en snelle droging is bijzonder effectief gebleken bij het verminderen van microbiële groei binnen slechts vier dagen (zie grafiek).

Een ander onderzoek (Dzieciolowski et al.,2022) toont evenzeer overtuigend bewijs voor de efficiëntie van Munters ontvochtigers bij het aanzienlijk verminderen van campylobacter besmettingsniveaus op transportkratten. Door de kratten gedurende twee uren met droge, warme lucht te behandelen met behulp van een Munters ontvochtigingssysteem, bereikte men een opmerkelijke daling van het totale kiemgetal, als indicator voor campylobacter. Deze reductie, die neerkomt op een gemiddelde afname van het aantal logs met 3,4, illustreert de diepgaande invloed van Munters technologie in de strijd tegen microbiële bedreigingen. De vermindering van de totale hoeveelheid enterobacteriën na de behandeling met Munters ontvochtigers was substantieel (3,8 log reductie). Door effectief gebruik te maken van Munters ontvochtigers, kan het aantal infecties dus worden teruggedrongen.

Het drogen van lucht kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Koeldrogen en adsorptiedrogen zijn de meest gangbare technieken. Koeldrogen maakt gebruik van een gesloten koelsysteem en een ventilator. De lucht wordt langs een koud verdampingsblok gevoerd, waardoor de waterdamp condenseert door de sterke afkoeling. De gecondenseerde waterdamp wordt opgevangen in een lekbak en afgevoerd via een slang naar een opvangreservoir of het riool. Bij sorptiedrogen (uitgevonden door Carl Munters) wordt gebruikgemaakt van zeer efficiënte droogmiddelen zoals silicagel, die vocht absorberen in de dampfase. Deze stoffen zijn geïmpregneerd op een roterend keramisch wiel. Vochtige lucht wordt door dit wiel geblazen, waarbij het vocht wordt achtergelaten. De gedroogde lucht verlaat vervolgens de sorptiedroger. Het verzadigde gedeelte van de rotor wordt met een kleiner luchtdebiet geregenereerd door warmte toe te voegen. Dit kan elektrisch, gas of stoom zijn, maar ook met restwarmte kan men al heel wat regenereren. Daarna wordt de warme, vochtige lucht afgevoerd naar buiten. In de voedings-
industrie is sorptiedroging essentieel. Dankzij technologieën zoals de Munters Rotor wordt condensatie voorkomen zonder dat een lekbak nodig is. Deze rotor heeft een antibacteriële werking en wordt elke 8 minuten verwarmd tot temperaturen boven 60 °C, waardoor het droogeffect wordt gemaximaliseerd. Ontdek hoe je met Munters jouw schoonmaakcyclus naar een hoger niveau kan tillen.
Waarom kiezen voor Munters ontvochtigingstechniek?