In de voedingsindustrie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van perslucht. Belangrijk is dat deze perslucht vrij is van stofdeeltjes, olie en water. De enige manier om dit te controleren en valideren, is meten. BEKO Technologies ondersteunt al jaar en dag honderden bedrijven bij het monitoren van de persluchtkwaliteit en weet precies waar de valkuilen en oplossingen liggen. Hoe olievrij is bijvoorbeeld de perslucht van een olievrije compressor? En op welke manier is dat laatste restje vocht uit de lucht te halen?
Om de persluchtkwaliteit op een hoog niveau te brengen, investeren bedrijven over het algemeen in een goed ontwerp van de benodigde installatie. Daarbij realiseert niet iedereen zich dat het niet uitsluitend de installatie is die de persluchtkwaliteit bepaalt.
Sara Deckers is Focus Industry Manager bij BEKO Technologies en heeft hiermee ruime ervaring. “De kwaliteit van perslucht wordt bepaald door de aanwezigheid van stofdeeltjes, vocht en olie. Of liever: de áfwezigheid”, vertelt ze. “Dit heeft alles te maken met voedselveiligheid. Waar water in perslucht de kans op microbiologische vervuiling vergroot, zijn stofdeeltjes en olie een directe vervuiling voor voedingsmiddelen. Wil je er dus zéker van zijn dat je perslucht met de juiste kwaliteit in je bedrijf gebruikt, dan is het noodzakelijk om deze drie elementen te monitoren.” Enerzijds wordt dit bemoeilijkt door het ontbreken van eenduidige wetgeving, anderzijds zijn er wel manieren om te classificeren en hiermee de gewenste kwaliteit te meten. Voor dit doeleinde zijn inmiddels vele technische oplossingen beschikbaar die continu of incidenteel zijn in te zetten. Deckers: “Pas als je meet, heb je de mogelijkheid om je persluchtkwaliteit te maximaliseren.”
De hoeveelheid vocht in perslucht is te monitoren door middel van een sensor die het dauwpunt meet. De gewenste waarde is vooral afhankelijk van de toepassing: waar voor een standaard industrieel gebruik een gemiddelde waarde goed is, vraagt de voedingsindustrie juist om zo droog mogelijke perslucht om bacteriegroei tegen te gaan. Meten is nodig, omdat de specificaties van de persluchtdroger alleen niet voldoende zijn. Immers, deze kan ook kapotgaan of verzadigd raken. Compressorruimtes die op het zuiden liggen, kunnen bovendien rond het middaguur flink opwarmen.
De inzet van een olievrije compressor is niet voldoende om olievrije perslucht te genereren. Want hoewel de compressor zelf intern weliswaar geen olie gebruikt, kan de aangezogen lucht uit de omgeving deze vorm van vervuiling wel degelijk bevatten. Deckers: “Wanneer je bedrijf in de buurt van een snelweg ligt of op een industrieterrein, heb je grote kans dat je aangezogen lucht oliedeeltjes bevat. Die haalt een compressor er niet uit, daarvoor zul je een filter of katalysator moeten gebruiken die je het liefst zo dicht mogelijk bij het verbruikspunt plaatst om de kans op vervuiling vanuit je leidingen zo klein mogelijk te houden. Een filter verwijdert ook mogelijke stof- en vuildeeltjes.”
Een andere misvatting is dat het gebruik van voedselveilige olie de gebruiker vrijpleit van zijn taak om olie in de perslucht te voorkomen. Deckers: “Voedselveilige olie mag alleen ‘incidenteel’ in contact komen met voedsel, maar liever helemaal niet. Zeg nu zelf: zou jij een slokje van deze foodgrade olie nemen?”
Op papier is de installatie perfect. In de praktijk loeren er verschillende gevaren die relatief eenvoudig te handelen zijn. Deckers: “Zie je installatie als een auto: daar gaat ook een oranje lampje branden wanneer op termijn actie is vereist. Creëer in je persluchtinstallatie ook je eigen oranje lampje door de juiste metingen te doen waarmee je ongeplande stilstand en calamiteiten voorkomt.
Neem dan rechtstreeks contact op met Beko Technologies.