NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
“Wij netwerken al onze machines – ondanks verschillende leeftijden, afmetingen en functies”
Flestic heeft meer dan veertig machines uitgerust met SmartMONITOR. Sindsdien is onmiddellijk zichtbaar welke machines draaien, waar er storingen zijn of een defect optreedt, en kan het bedrijf zonder vertraging reageren.

“Wij netwerken al onze machines – ondanks verschillende leeftijden, afmetingen en functies”

Ongeplande stilstanden vermijden, daar draait het voor veel bedrijven om. Flestic, fabrikant van kunststofverpakkingen uit het Nederlandse Dronten, implementeert hiervoor de SmartMONITOR van Werma. Daarmee wist Flestic zijn productie in slechts enkele weken te optimaliseren.

De geschiedenis van Flestic begon meer dan veertig jaar geleden in de schuur van een boer, met een paar op maat gemaakte modellen van kunststof. Vandaag produceert Flestic intelligente verpakkingsoplossingen van kunststof voor uiteenlopende industriën, zoals voeding, cosmetica, automotive, huishoudelijke en care-industrie en dit met de hulp van 80 medewerkers. Naast flessen, potten en sluitingen omvat het productieassortiment ook kunststofverpakkingen op maat voor tal van industrieën. In zijn productieproces vertrouwt Flestic op moderne, gestandaardiseerde en uiterst flexibele machines. Het bedrijf beschikt nu over 40 extrusieblaasgietmachines, waarvan er 35 in eigen beheer zijn ontwikkeld en gebouwd. Het probleem was dat ze geen exacte cijfers konden bepalen voor de bezettingsgraad, orderstatus of productiviteit. Reliability engineer Bas van Nes legt uit: “We wilden nauwkeurige, betrouwbare meetgegevens en en willen kunnen zien wanneer een machine start en stopt, of wat de reden voor die stopzetting was. Dit was tot nu toe een grijs gebied.”

Met behulp van de signaalkolommen wordt de status van elke machine visueel weergegeven. Deze worden natuurlijk ook doorgestuurd naar de SmartMONITOR software.

Slim en eenvoudig

De ingenieur maakte in eerste instantie zelf een puls van de machine inzichtelijk. “Hieruit kon ik een database opbouwen en informatie halen, maar dat was na verloop van tijd niet professioneel genoeg meer.” Dus ging het bedrijf op zoek en stuitte op een artikel over een nieuw machinedata-acquisitiesysteem (MDE).

Het daarin beschreven SmartMONITOR systeem maakte van Nes meteen enthousiast: “Wat een slim en tegelijkertijd eenvoudig principe: een signaallampje dat wordt aangevuld met een bijbehorende module en dan meteen alle gegevens van de machine doorstuurt naar een centrale database. Ik was meteen overtuigd. Onze general manager was ook erg enthousiast, omdat we op deze manier elke start en stop van de machines zouden kunnen zien – enerzijds op het scherm, maar anderzijds ook op de machine zelf. Ik nam contact met WERMA en amper twee dagen later arriveerde de gratis testbox met alles wat we nodig hadden.”

Flestic is specialist in het vervaardigen van op maat gemaakte flexibele verpakkingsoplossingen die gebruikt worden in de voedings-, cosmetica-, automobiel-, huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsindustrie.

Allesbehalve uniform

Intussen gebruikt Flestic al iets meer dan een jaar het eenvoudige, radiogestuurde systeem SmartMONITOR’ van WERMA. Het intelligente netwerk van de signaaltorens biedt een eenvoudig, rendabel en retrofit alternatief voor de gebruikelijke complexe MDE systemen. Met SmartMONITOR kunnen storingen en onproductieve tijden sneller worden opgespoord, geanalyseerd en gedocumenteerd. Dit verkort de reactietijden, vermijdt stilstanden en verhoogt de productiviteit. “Onze machines zijn van verschillende bouwjaren. Wij waren enthousiast om vast te stellen hoe eenvoudig het is om de verschillende types machines met de SmartMONITOR van Werma te verbinden. We hebben ongeveer 40 machines van verschillende afmetingen in de fabriek, dus de signaaltorens stonden aanvankelijk op verschillende hoogtes. Dankzij de slimme accessoires konden we ze allemaal op een uniforme hoogte instellen. Op die manier ziet het machinepark er strak en overzichtelijk uit. We kunnen onmiddellijk zien waar er storingen zijn of een defect is, om vervolgens (zonder enige vertraging) onmiddellijk te kunnen reageren en anticiperen.” 

Met SmartMONITOR maakt het niet uit welk type machine, welke leeftijd of fabrikant, het MDE systeem van WERMA heeft alleen een WERMA signaaltoren als interface nodig.

Eindelijk betrouwbare cijfers 

De signaalkolommen met drie niveaus geven visueel de status van elke machine aan en geven die informatie door aan de SmartMONITOR software. “Die geeft informatie over de processtabiliteit van de machines”, zegt van Nes. “Natuurlijk bespreken we de waarden elke ochtend tijdens onze meeting in de productie. We waren erg verrast toen we ons realiseerden dat het vaak geen technische problemen zijn die tot de stilstand of storingen leiden, maar dat stilstanden eerder te wijten zijn aan organisatorische redenen.” van Nes ziet nog meer voordelen in de flexibiliteit van het systeem: “Wij verplaatsen onze machines van tijd tot tijd. Dankzij SmartMONITOR hoef ik geen extra kabels te trekken omdat de signaaltoren al op de machine is gemonteerd. Dit bespaart me veel werk en natuurlijk ook geld.” Ook het management werkt met de verkregen data uit de WERMA database. “Op deze manier profiteert het hele bedrijf van dit systeem. Gewoon geweldig!”, besluit van Nes. 

Alle statussen worden radiogestuurd doorgegeven aan de ontvanger, die alle gegevens zonder onderbreking doorzendt en opslaat in een Microsoft SQL-databank.

“Binnenkort flitst het ook in de kantine” 

Flestic is helemaal tevreden over het eenvoudige en slimme MDE-systeem van WERMA. Op de vraag wat de volgende stap is, antwoordt van Nes: “We willen de gegevens verder analyseren en onze data verfijnen.” Daarnaast is het bedrijf van plan om een signaallamp in de kantine te installeren. “Die moet onze medewerkers onmiddellijk informeren over een mogelijke machinestilstand. Alleen zo kunnen ze onmiddellijk reageren. We gaan nog zo’n 30 machines uitrusten met dit geweldige systeem. Je bent immers niet beperkt tot productiemachines, we kunnen vrijwel elke machine met dit systeem in een netwerk opnemen, zoals koelers, compressoren … Ik zie nog heel veel mogelijkheden.”     

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details