NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Maatwerk aandrijving afsluitersleutels Hurkmans Groep

Maatwerk aandrijving afsluitersleutels Hurkmans Groep

Projectleider Eric Brinkhuis van de Hurkmans Groep nam contact op met Apex Dynamics om een maatwerk aandrijving te leveren ten behoeve van een nieuw te ontwikkelen elektrische afsluitersleutel. Sinds kort zijn de teams van Hurkmans Groep uitgerust met deze elektrische afsluitersleutel om de lichamelijke belasting van haar monteurs te verlichten.

Elektrische afsluitersleutel die past bij standaard uitrusting monteurs

Voor het openen van ondergrondse gas-, water- en rioolafsluiters moet een monteur doorgaans met een lange T-sleutel handmatig de spindel 20 slagen of meer draaien. Vaak moet de spindel eerst nog gangbaar gemaakt worden door die bij de eerste slagen telkens weer open en dicht te draaien. Zo krijgt de monteur de spindel weer schoon. Maar het is zwaar werk waarbij veel kracht nodig is om de spindel in beweging te krijgen, met name de armen en schouders worden door dit werk zwaar belast. Om dat te voorkomen wilde Hurkmans Groep haar monteurs met een elektrische afsluitersleutel uitrusten.

Een afsluitersleutel wordt ook wel mobiele afsluiter actuator, spindledrivers, spindelsleutel of kraansleutel genoemd en is in verschillende uitvoeringen in de markt beschikbaar. Maar geen van deze afsluitersleutels kan gebruikt worden in combinatie met standaard accu’s waarmee de bedrijfsbussen van Hurkmans Groep zijn uitgerust..

Aandrijving, overbrenging met tandwielkast en behuizing

Apex Dynamics selecteerde de aandrijving met de juiste overbrenging, maakte de koppel-toeren-kromme en ontwierp de behuizing. Apex Dynamics koos voor een tandwielkast PEII120, omdat deze 370 (echte) Newtonmeter kan leveren én lichtgewicht is. De aandrijving kan in 40 trappen ingesteld worden  en de uitgaande as is uitgerust met een standaard ¾” aansluiting. Om de kracht op te vangen kan er een lichtgewicht kracht-arm gemonteerd worden van 1 meter, welke eventueel af te steunen is aan de trekhaak van de bedrijfsbus.

Om het aantal slagen (met een resolutie van 0,1 omwenteling) te tellen is de elektrische afsluitersleutel voorzien van een encoder met groot display, zodat de te bedienen afsluiter eenvoudig naar de beginstand teruggezet kan worden. Het geheel is netjes verpakt in een kist, met accu en kracht-arm, maar zónder lader, omdat deze dus reeds in de bedrijfsbussen zijn voorzien.

Succesvol in gebruik genomen

Na verschillende ontwerpen en vele veldtesten -inclusief een destructieve- is de eerste serie elektrische afsluitersleutels geproduceerd en als “0-serie” in het veld gezet bij enkele monteurs. De terugkoppeling is zeer positief: het zware werk met veel kracht is voorbij. Vermoeidheid en letselgevaar worden verminderd, en het gebruik leidt tot aanzienlijke kosten- en tijdsbesparingen.

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details