NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Kellanova opent grootste Europese logistieke site in Mechelen

Kellanova opent grootste Europese logistieke site in Mechelen

Op 28 mei 2024 heeft Kellanova, producent van Kellogg’s en Pringels, in Mechelen zijn grootste distributiecentrum van Europa geopend. Met een oppervlakte van maar liefst 65.000 m² – gelegen naast de Pringlesfabriek – vervangt dit splinternieuwe verdeelcentrum de vijf andere Europese logistieke centra van de voedingsgroep. Het resultaat? Een duurzamere toeleveringsketen, van bevoorrading en productie tot levering aan consumenten.

De feestelijke opening van deze indrukwekkende logistieke site gebeurde in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Bart Somers, burgemeester van Mechelen. De voorbereiding van dit project startte in 2022, waarbij het magazijn tegen juli 2024 de maximale operationele capaciteit moet bereiken. Het nieuwe warehouse werd gebouwd door MG Real Estate en wordt beheerd in samenwerking met GXO.

Vanuit de nieuwe site zal Kellanova 250 ton producten per dag verdelen: ontbijtgranen naar klanten in België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland, aangevuld met snacks van Pringles naar diezelfde landen, en ook naar Duitsland, Ierland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Better Days: focus op duurzame logistiek

Het nieuwe logistieke magazijn langs de E19 maakt deel uit van het “Better Days”-initiatief, dat duurzamere logistiek stimuleert door efficiëntere opslag- en verpakkingsmethodes. In het magazijn zijn drie verbeteringen aangebracht voor een efficiëntere en duurzamere logistiek:

  • De centralisatie van de opslag- en copackingactiviteiten van vijf sites naar één hub
  • Door vrachtwagens te gebruiken die volgeladen zijn en werken vanuit één enkele hub, daalt de verkeerscongestie tussen de productiesite en het magazijn met 30%
  • De samenwerking met klanten om goederen dubbelgestapeld te verzenden, met de bedoeling vrachtwagens beter te vullen, zodat de CO2-voetafdruk van het bedrijf daalt.

Deze initiatieven vormen een aanvulling op bestaande projecten in de toeleveringsketen. Zo wordt er continu gewerkt aan de verbetering van de voorzieningen van de Pringles-fabriek om de ‘Fabriek van de toekomst’ te realiseren. Dit omvat de installatie van een nieuwe verbrandingsoven om de CO2-uitstoot te verminderen en een waterterugwinningsinstallatie om het waterverbruik op de site te halveren. Daarnaast wordt er overgestapt op papierverpakking voor Pringles. Ook zijn er aanhoudende verbeteringen aan de ontbijtgranenverpakking om oplossingen aan te bieden die eenvoudiger te recycleren zijn.

Ultramodern magazijn

“We zijn trots om ons grootste en ultramoderne magazijn in Mechelen te onthullen, dat onze duurzaamheidsdoelstellingen helpt te bevorderen. Dit gebouw is een bewijs van onze belofte om de CO2-uitstoot te verlagen door sterk verminderd vrachtwagenverkeer, verbeterde copackingprocessen en een geoptimaliseerd gebruik van vrachtwagens in samenwerking met retailers” bevestigt Olivier Vernier, VP General Manager van Kellanova Continental Europe.

Ignace De Paepe, President bij MG Real Estate, vult aan: “MG Real Estate heeft samen met Kellanova een magazijn gebouwd dat in de toekomst koolstofneutraal kan zijn, terwijl we ook de historische bodemvervuiling hebben aangepakt en het industriële terrein maximaal hebben benut. Het gebouw heeft een vrije hoogte van 15 meter in de magazijnen, en één van de mezzanines heeft een diepte van 24 meter. We hebben ook led-verlichting en Ancra-laad- en lossystemen voor vrachtwagens geïntegreerd om de logistieke processen te stroomlijnen en de energie-efficiëntie te verhogen. Met deze technische specificaties streven we naar een BREEAM Excellent-certificaat.”

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details