NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hygiënisch ontwerpen met rvs
Frans Noest richtte ruim twintig jaar geleden dertec op. Een droom ging in vervulling en duurt nog altijd voort.

Hygiënisch ontwerpen met rvs

Iets meer dan twintig jaar geleden liet Frans Noest zijn droom in vervulling gaan. Met Dertec startte hij een bedrijf op, gericht op de levering van hoofdzakelijk reductoren, tandwielkasten en motoren. Anno 2023 werken er meer dan veertig mensen, zetelen ook zijn twee zoons en dochter in de directie en ligt er een focus op de ontwikkeling, productie en inbedrijfstelling van hygiënische aandrijftechniek. Onveranderd is de passie voor techniek en de aandacht voor de medewerkers, die het verschil maken.

Waar Dertec in de beginjaren vooral actief was als leverancier van aandrijvingen, vroeg de liefde voor techniek bij Frans Noest duidelijk om meer. Aandrijftechniek zou centraal blijven staan. Maar wát was een goede focus en hóe kon hij voor die specifieke markt eigen producten ontwikkelen, produceren en inbedrijfstellen? 

Dertec produceert rvs aandrijvingen voor de hele voedingsindustrie.

Voedingsindustrie

Kennis en ervaring en het betere ‘onderbuikgevoel’ brachten Noest op het idee om zich met rvs tandwielkasten – eventueel gecombineerd met motoren – te richten op de voedingsindustrie. “Een nichemarkt, maar wel een belangrijke en bovendien: eentje die leuk is!.” Voeding spreekt immers praktisch iedereen aan. Of het nu verse groenten zijn de gesneden worden verpakt, vleesproducten of zoete gebakjes. De voedingsindustrie is een dynamische sector. Enerzijds wordt de wet- en regelgeving steeds strenger. Er ligt dan ook een sterke focus op hygiëne tijdens de diverse processen om besmetting te voorkomen. Anderzijds neemt de graad van automatisering toe, wat invloed heeft op de vraag naar geschikte aandrijvingen. “Wij richten ons met onze producten op alle onbewerkte, onverpakte voeding”, geeft Noest aan. “Levensmiddelen die zich in een stadium bevinden waarin contaminaties een gevaar kunnen betekenen voor de gezondheid van de consument.”

Rvs en hygiënisch ontwerpen

Om de kans op besmetting te minimaliseren, zet het (internationaal!) groeiende Dertec in op hygiënisch ontwerpen met uitsluitend rvs. Een aparte afdeling engineering werkt met behulp van geavanceerde teken- en designprogramma’s iedere klantvraag tot in detail uit. Kenmerkend voor de producten zijn de afgeronde vormen waardoor geen vuil kan achterblijven na (hogedruk) reiniging. Ook zijn de producten vrij van dode ruimtes en, zoals gezegd, volledig van rvs. Inmiddels omvat het pakket 40 verschillende types rvs tandwielkasten en verschillende diverse rvs elektromotoren die wereldwijd worden geleverd. Ook de details ‘kloppen’. Afdichtingen, smeermiddelen, slangen, drukknoppen … alles is voedselveilig. Mark Noest (zoon): “Omdat we ons bovendien uitsluitend richten op rvs producten voor de voedingsindustrie, kunnen we nooit een vergissing maken en hebben we de afgelopen jaren alleen maar meer kennis opgebouwd. Ook met betrekking tot variatoren, reductoren en onderdelen voor transportlijnen.”

Naast een standaardassortiment hygiënisch ontworpen rvs tandwielkasten werkt Dertec dagelijks aan klantspecifieke producten die met liefde worden ontworpen en samengebouwd.

Innovatie

Geheel naar wens wordt bij Dertec iedere aanvraag van klanten serieus bekeken en eventueel beantwoord met een klantspecifiek ontwerp. Ongeveer 80% van de tandwielkasten en motoren zijn als genormaliseerde uitvoeringen (IEC) ontworpen en te bestellen ‘uit de catalogus’. Maar de echte uitdaging ligt in de afwijkende vraagstukken. Martijn Noest (zoon): “Hiervoor hebben we alles in eigen huis. We kunnen ontwerpen, prototypes 3D-printen, het eindproduct laten produceren maar ook testen en beproeven. En waar onze kennis niet toereikend is, werken we samen met partners. Bijvoorbeeld op het vlak van besturingstechniek. Bovendien werken we ook aan écht nieuwe producten; bijvoorbeeld de energiezuinige synchroonmotoren in rvs. Dankzij de energie-efficiëntieklasse IE4+ zijn deze op redelijk korte tijd terugverdiend.”

Mensen maken het verschil. Onafhankelijk van opleiding, achtergrond of geslacht.

Mensen 

Zoals de familie vol passie over techniek spreekt, zo lief zijn hen ook alle medewerkers. Noest: “Wij realiseren ons héél goed dat de reputatie die Dertec de afgelopen jaren heeft opgebouwd voor een groot deel te danken is aan ons team. En met de toetreding van de volgende generatie binnen de directie, is ook de toekomst van Dertec gewaarborgd. Als echt familiebedrijf met de bijbehorende normen en waarden, kleinschalig en met aandacht voor iedereen. En met een gedreven, betrokken familie aan het roer, zal dit nog lang zo blijven. Mandy Noest (dochter) besluit: “Iedere medewerker wordt gewaardeerd om wie hij of zij is. We maken geen onderscheid in functie, opleiding, afkomst, leeftijd of geslacht. En dat merk je aan de sfeer die in alle afdelingen van het bedrijf goed is. Of je nu in het magazijn, de afdeling inkoop, de assemblage­hal of bij de afdeling engineering rondloopt. En dat spreekt zich schijnbaar ook rond, want onlangs hebben we via www.werkenbijdertec.nl tientallen sollicitaties binnenkregen van jonge mensen die hier graag willen werken. En dát zegt genoeg in deze tijd.”     ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details