NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Dozen vullen en stapelen kan snel en efficiënt dankzij een geautomatiseerde verpakkingslijn
Deze cobot kan de dozen na het vullen ook sluiten.

Dozen vullen en stapelen kan snel en efficiënt dankzij een geautomatiseerde verpakkingslijn

Zo spaart men tijd en geld en wordt het productieproces efficiënter. Provoost Automation is gespecialiseerd in op maat gemaakte en geautomatiseerde oplossingen. Met de combinatie van de cobots Cofiller en Costacker biedt de firma uit Berlaar een geautomatiseerde verpakkingslijn, die dozen of bakken vult, indien gewenst, sluit en stapelt.

De Cofiller is een compacte automatiseringsoplossing voor het vullen van dozen en bakken.

Grotere spelers in de voedingsindustrie maken al langer gebruik van volledig geautomatiseerde productielijnen. Ook kmo’s kiezen volop voor een gedeeltelijke of volledige automatisering van hun productieproces. Daarbij worden robots ingezet voor de meest uiteenlopende opdrachten. “Robots staan erom bekend repetitieve opdrachten telkens weer met eenzelfde precisie af te werken. Bovendien kan men op datzelfde moment de werknemers op andere plaatsen in het productieproces inschakelen. Dat zorgt in veel gevallen voor een betere kwaliteit en verhoogde efficiëntie, maar ook voor een veiligere en goedkopere productie”, zegt Stijn Provoost, zaakvoerder bij Provoost Automation. “Ik denk bijvoorbeeld aan het vullen, sluiten en stapelen van dozen of bakken. Tot voor kort werden deze repetitieve taken bijna altijd manueel uitgevoerd, ook al moest dat vaak in koude ruimtes gebeuren. Vandaag bieden we met onze cobots budgetvriendelijke en flexibele ‘werkkrachten’, die deze opdrachten van de mens overnemen.”

Automatisch verpakken

Met de Cofiller ontwikkelde de specialist in industriële automatisatie een cobot die op een snelle en efficiënte manier dozen of bakken kan vullen. Deze compacte oplossing wordt op maat gemaakt en uitgerust met een specifieke grijper in functie van de goederen die verwerkt moeten worden. In tegenstelling tot industriële robots moet deze cobot niet achter een hekwerk staan. Zodra iemand tegen de Cofiller stoot, valt de hele installatie immers automatisch stil. Er kunnen ook probleemloos meerdere units op een beperkte oppervlakte naast elkaar gemonteerd worden. “Elk project is uniek voor ons. We luisteren eerst naar de behoeften van de klant en ontwerpen dan in samenspraak een gepaste oplossing. We berekenen hoeveel cobots er nodig zijn om de productieaantallen te kunnen verwerken. We ontwerpen de aan- en afvoerbanen voor de lijn en bepalen de juiste grijper”, legt de zaakvoerder uit. “Indien gewenst, kunnen we de complete installatie in 3D ontwerpen en simuleren, zodat de klant met een VR-bril kan zien hoe zijn systeem zal werken, nog voor het effectief geproduceerd en geïnstalleerd is. Na goedkeuring wordt de automatische lijn geproduceerd en gemonteerd én, tot slot, programmeren we de cobot. Na de inbedrijfstelling kan de klant onmiddellijk aan de slag. Alleen bij een productwissel zal hij of zij eventueel een ander formaat moeten kiezen.”

Zaakvoerder Stijn Provoost geeft uitleg over de werking van de Cofiller.

Efficiënt stapelen

Aangezien deze automatiseringsoplossing op maat van de producten gemaakt wordt, kan ze allerlei verschillende producten opnemen. Zo kunnen in de voedingsindustrie flessen, bokalen, zakjes, vlees, koekjes en zelfs kant-en-klare maaltijden op een efficiënte manier in dozen gestopt worden. Deze Cofiller cobot kan de dozen na het vullen zelfs sluiten.  “Voor wie zijn productieproces nog verder wil automatiseren, biedt Provoost met de Costacker ook een modulaire cobot voor het palletiseren van verpakkingen tot 1,3 m hoog, met lift erbij zelfs tot 2,2 m. De installatie van deze cobot neemt ongeveer één dag in beslag. Daarna kan de gebruiker zelf de stapelpatronen instellen en onmiddellijk starten. De unit stapelt negen dozen met een gewicht tot 20 kg per minuut. Hij past ook perfect door de meeste deuren en kan eenvoudig van de ene naar een andere locatie in de productie verplaatst worden”, licht Provoost toe. “Dankzij veiligheidsscanners past deze Costacker zich aan de omgeving aan. Als er geen mensen in de buurt zijn, werkt hij op volle snelheid, maar zodra hij aanwezigheid voelt, vertraagt hij. Deze cobot kan uitgerust worden met een camera, waardoor hij zijn dozen zelf kan zoeken en opnemen. Tot slot informeert hij de gebruiker automatisch bij eventuele defecten. Op die manier kan snel ingegrepen worden en blijft de stilstand beperkt.”

De Costacker is een modulaire palletcobot. Die stapelt negen dozen met een gewicht tot 20 kg op één minuut tijd.

Ook voor kleinere bedrijven

Met deze oplossingen kan elk bedrijf eenvoudig de stap naar automatisering zetten. Ook de kleinere bedrijven kunnen de investering op korte tijd terugverdienen, terwijl hun medewerkers nuttiger en productiever ingezet kunnen worden.    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details