NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Doorbraak in lineaire technologie: nieuw igus glijmateriaal biedt meer ontwerpvrijheid

Doorbraak in lineaire technologie: nieuw igus glijmateriaal biedt meer ontwerpvrijheid

40 procent minder wrijving en geoptimaliseerde 3:1 ontwerpregel: drylin T miniatuur geleider met nieuw iglidur E3 materiaal

Of het nu in een industriële omgeving is of in een koffiezetapparaat, om de levensduur van een lineaire geleiding te maximaliseren en de vereiste aandrijfenergie laag te houden, is het belangrijk wrijving en slijtage zoveel mogelijk te beperken. igus, een specialist op het gebied van motion plastics, heeft nu een doorbraak bereikt in tribologische kunststoffen: met iglidur E3 heeft igus een nieuw glijmateriaal ontwikkeld dat een tot wel 40% betere wrijvingscoëfficiënt heeft en daarmee voor het eerst ontwerpflexibiliteit in de lineaire technologie voor gebruikers mogelijk maakt waarbij de klassieke 2:1 regel wordt uitgebreid tot 3:1.

De drylin T miniatuur lineaire geleider biedt een extreem soepele loop en nieuwe ontwerpvrijheid dankzij het nieuw ontwikkelde iglidur E3 glijmateriaal. Afhankelijk van het werkpunt heeft dit een wrijvingscoëfficiënt van ongeveer 0,16 en bereikt daarmee tot 40 procent minder wrijving in vergelijking met de standaard igus-materialen, gemeten op hardgeanodiseerd aluminium, en nog minder in vergelijking met in de handel verkrijgbare glijmaterialen.

Dit betekent ook dat voor handmatige afstelling 40 procent minder verplaatsingskrachten nodig zijn. “Dit is een belangrijke stap in de richting van een grotere ontwerpvrijheid, omdat het ons voor het eerst in staat stelt de ontwerpruimte te vergroten,” zegt Stefan Niermann, hoofd van de business unit Linear and Drive Technology van igus. De traditionele regel 2:1, die algemeen geldt voor lineaire lagers, bepaalt dat de afstand tussen de aandrijfkracht en het vaste lager niet meer dan tweemaal de lagerspeling mag zijn. Anders zou een ongelijkmatige bewegingssequentie het systeem kunnen blokkeren. Hoe groter de afstand tussen de aandrijving en het geleidingslager, hoe groter de slijtage en de vereiste aandrijfkracht. igus heeft deze ontwerpregel nu uitgebreid tot 3:1, zodat de aandrijving 50 procent verder weg kan staan zonder dat dit de beweging van de lineaire geleider hindert. Tegelijkertijd worden de vereiste aandrijfkrachten met 40% verminderd, wat een energiebesparing van 40% betekent in elektrisch aangedreven toepassingen. De drylin T miniatuurgeleider is verkrijgbaar in drie maten (09, 12 en 15) en kan worden gebruikt in toepassingen zoals laboratorium- en medische technologie en gereedschapsbouw.

Bewezen beter glijdend – zonder schadelijke smeermiddelen

De miniatuur lineaire slede met de nieuwe iglidur E3 glijelementen biedt de bekende voordelen van igus motion plastics. De vaste smeermiddelen die in het materiaal van de hoogwaardige kunststoffen zijn verwerkt, zorgen voor een geluidsarme werking, een hoge bestendigheid tegen vuil en een onderhoudsvrije werking. Het elimineren van smering is goed voor de kostenbesparing, maar ook voor het milieu. Met nieuwe materiaalmengsels en -verwerkingen alsmede ontelbare tests in het igus testlaboratorium, heeft igus de toepassingsgrenzen van motion plastics verder verlegd en nieuwe ontwerpvrijheid in lineaire technologie gecreëerd.

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details