NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Controlewegen en X-ray in één compacte oplossing
De Pen-Tec machines verdeeld door Presa zijn standaard IP65 en bestaan ook in wash-down uitvoering.

Controlewegen en X-ray in één compacte oplossing

De productielijnen in voedingsbedrijven staan voortdurend onder druk. Enerzijds om meer te produceren om de stijgende vraag in supermarkten bij te houden. Anderzijds om alles in de juiste hoeveelheden en kwaliteit af te leveren. Presa speelt op deze trend in met een combitoestel van Pen-Tec dat controlewegen en X-ray technologie combineert in één. Met een minimum aan ruimteverlies bent u er zo zeker van dat uw producten geen contaminaties bevatten en dat u de juiste dosissen produceert. Tweemaal winst dus.

De combinatie van X-ray met controlewegen in één toestel spaart veel ruimte op de productievloer uit. Iets waar de meeste voedingsbedrijven geen overschot aan hebben. Daarmee is Presa uniek in de markt.

De best mogelijke kwaliteitscontrole op een zo klein mogelijk oppervlak. Dat is de belofte die Presa nastreeft met zijn PresaControl assortiment. Productspecialist Controle & Inspectie Joeri Luypaert: “De kwaliteitseisen die supermarkten opleggen nemen alsmaar toe. Ze kunnen zich immers de kosten en reputatieschade die met een recall gepaard gaan niet veroorloven. Hetzelfde geldt voor voedingsbedrijven. Ze investeren daarom al jaren in extra technologie om de voedselveiligheid te bewaken, zoals metaaldetectoren.  Die detecteren echter geen stukjes glas of plastic. Daarom hebben we nu ook X-ray technologie aan het assortiment toegevoegd. Als stand-alone machine, maar ook geïntegreerd in één model met controlewegen, wat heel veel ruimte op de productievloer uitspaart. Iets waar de meeste voedingsbedrijven geen overschot aan hebben. Daarmee zijn we uniek in de markt.” 

Weeg- en inspectie-oplossingen die productiviteit voorop stellen

Presa rekent daarvoor op de technologie van Pen-Tec, een Italiaanse fabrikant gespecialiseerd in kwaliteitsinspectie. “Het mooie aan deze machines is dat eenvoud voorop staat in de bouw. Voor onze combimachine controlewegen en X-ray betekent dat bijvoorbeeld dat ze hetzelfde moederbord hebben, dezelfde CPU … Bijgevolg minder reserveonderdelen om op stock te houden voor het onderhoudsteam. Daarnaast beantwoordt ze aan alle hygiënische eisen door de afgeronde hoeken en de ronde poten waar zich geen stof kan opstapelen. De machines zijn standaard IP65 en bestaan ook in wash-down uitvoering. Wie de kast opendoet en kijkt naar hoe verzorgd het kabelbeheer gebeurd is, beseft meteen dat Pen-Tec de noden van producerende bedrijven goed begrijpt. Die kunnen het zich immers niet veroorloven om tijd te verliezen met het zoeken naar het juiste kabeltje. In deze machines is alles echt plug-and-play geworden”, verzekert Luypaert.

Wie de kast opendoet en kijkt naar hoe verzorgd het kabelbeheer gebeurd is, beseft meteen dat Pen-Tec de noden van producerende bedrijven goed begrijpt. In deze machines is alles echt plug-and-play geworden

Ondersteuning van selectie tot documentatie

Dat Presa pas recent deze technologie aan zijn assortiment heeft toegevoegd, heeft alles te maken met de ondersteuning die het bedrijf nastreeft. Om in eerste instantie op basis van testen zwart-op-wit te bewijzen aan welke snelheden en toleranties de machine contaminaties kan constateren voor uw specifiek bedrijf. Daarnaast verlicht Presa ook het voorbereidende werk. “De X-ray stralen die gebruikt worden om te controleren of er zich geen contaminaties in de voedingsproducten bevinden, zijn perfect veilig. Omdat het niettemin om nucleaire energie gaat, hoe gering ook, komt daar heel wat administratie bij kijken waar voedingsbedrijven niet altijd makkelijk hun weg in vinden.” Luypaert verdiepte er zich de afgelopen maanden volledig in. Wie een Presa X-ray machine aanschaft, zal merken dat het gros van het voorbereidende werk al gebeurd is. “Om het zo efficiënt mogelijk te maken voor onze klanten. Vanzelfsprekend moeten ze het dossier nog zelf indienen en een medewerker een opleiding stralingsbescherming laten volgen bij een erkende keuringsinstantie. Ook die info bezorgen we hen”, voegt Luypaert er nog aan toe. 

Presa ondersteunt klanten om op basis van testen te kijken aan welke snelheden en toleranties de machine contaminaties kan constateren voor hun specifiek bedrijf.

X-ray wint aan belang

Ondanks die inspanningen loont het voor voedingsbedrijven zeker en vast de moeite om in X-ray technologie te investeren. Luypaert: “Je spoort veel preciezer een bredere waaier van contaminaties op dan met andere inspectietechnologie het geval is. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om accuraat te gaan detecteren of de verpakking de juiste aantallen bevat. Er liggen veel meer mogelijkheden in functie van de producten en de verpakkingen en we kijken bij de klant ter plaatse hoe we het inspectieproces kunnen optimaliseren. In vergelijking met bijvoorbeeld metaaldetectoren gebeuren er minder fouten bij het uitstoten, net omdat de nauwkeurigheid een stuk hoger ligt. Ook dat scheelt in de productiekosten. De investering in X-ray technologie ligt weliswaar hoger, maar één verkeerd lot dat toch door de mazen van het net zou glippen, volstaat al om ze te rechtvaardigen. Bovendien zullen supermarkten  de komende jaren alsmaar strenger worden …”    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details